ΠΟΙΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ… ΣΦΑΓΗ

08:20 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Περιορισμό του κράτους, αρχής γενομένης από τις 21 ειδικές γραμματείες των υπουργείων, επιδιώκει η κυβέρνηση. Ποιές κόβονται, ποιές διατηρούνται.

Σε μία μάλλον συμβολική κίνηση αλλά ενδεικτική της διάθεσής της να κόψει τις περιττές δαπάνες του Δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση, με εντολή του Πρωθυπουργού. Τέλος στις αμοιβόμενες επιτροπές αλλά και σε πολλές από τις Ειδικές Γραμματείες των υπουργείων επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του κράτους και την εξοικονόμηση πόρων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν 21 ειδικές γραμματείες που λειτουργούν στα υπουργεία, προκειμένου πέραν του

συμβολισμού να υπάρξουν και εξοικονομήσεις πόρων καθώς πέραν του μισθού του, ο εκάστοτε Ειδικός Γραμματέας μπορούσε να προσλάβει ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους από την αγορά, οι οποίοι προφανώς αμείβονταν από τον κρατικό κορβανά.

Η κυβερνητική ανακοίνωση, πάντως, σημειώνει ότι ενδεχόμενη ανασύσταση ειδικών γραμματειών θα γίνει εκ του μηδενός ενώ σημειώνει ότι από την απόφαση κατάργησης εξαιρούνται γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν το έργο τους όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται για τη μία εκ των δύο ειδικών γραμματειών του Υπουργείου Οικονομικών, η άλλη είναι η Γραμματεία ΔΕΚΟ-Αποκρατικοποιήσεων, η οποία επίσης μοιάζει να επιβιώνει, αν και με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είχε συσταθεί στο Υπουργείο και Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπό τον κ. Γ. Μουρμούρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, δεν καταργείται η θέση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς προΐσταται του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, του ΣΕΠΕ, στο οποίο το νέος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει ρίξει μεγάλο βάρος, στην προσπάθεια ελέγχου της ζούγκλας που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας, περιορισμού της μαύρης εργασίας και αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη στείλει  σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό.

Αντίστοιχα, δεν καταργούνται σύμφωνα με πληροφορίες και γραμματείες του Ανάπτυξης όπως αυτές που έχουν ως αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ. Υπό την ίδια λογική, δεν αποκλείεται να «γλυτώσουν» και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και οι αντίστοιχη Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Αντιθέτως, προς σίγουρη κατάργηση βαίνουν γραμματείες όπως Δασών, Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος, αρκετές γραμματείες του Υπ. Παιδείας και, σίγουρα, η Ειδ. Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης (!) που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Οι τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού, μετά τις διαβουλεύσεις με τους υπουργούς του, αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, στο Δημόσιο λειτουργούν 21 ειδικές γραμματείες, όπως της καταγράφει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ανά υπουργείο:

Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης

ñ  Ειδ. Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης

ñ  Ειδ. Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημ. Διοίκησης

Υπουργείο Οικονομικών

ñ  Ειδ. Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

ñ  Ει

Keywords
Τυχαία Θέματα