Πέντε ενδείξεις «δείχνουν» Μαζιώτη και Ρούπα

Όσο βαθαίνει η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις λεπτομέρειες της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο-βόμβα το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, τόσο πείθονται οι αστυνομικοί ότι πίσω από την έκρηξη βρίσκονται ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα.

Όπως γράφει η Μαρία Ψαρά και ο Λευτέρης Μπιντέλας στην εφημερίδα « Έθνος», οι ειδικοί έχοντας ήδη προμηθευτεί το οπτικό υλικό

από τις κάμερες τόσο στην οδό Αμερικής όσο και στην Πανεπιστημίου, έχουν καταλήξει ότι στην επίθεση πήραν εμφανώς μέρος τουλάχιστον τρία άτομα, όμως θεωρούν βέβαιο ότι υπήρχε περιφερειακά και ομάδα υποστήριξης. Για τον λόγο αυτόν, οι Αρχές εξετάζουν βίντεο και από άλλα σημεία του κέντρου, προκειμένου να καταλήξουν στη διαδρομή άφιξης στο σημείο όπου πυροδοτήθηκε η βόμβα, αλλά και της διαφυγής των δραστών.

Οι πέντε ενδείξεις που κάνουν τις αστυνομικές Αρχές να μιλούν για όμοιες πρακτικές με αυτές του «Επαναστατικού Αγώνα» (ΕΑ) είναι οι εξής:

1 Η εκρηκτική ύλη που επιλέχθηκε για τη βόμβα είναι το ANFO, το «σπιτικό εκρηκτικό», όπως το λένε αφού μπορεί εύκολα να παρασκευαστεί σε σπίτι. «Χτυπήματα» με το συγκεκριμένο βραδύκαυστο υλικό είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο «Επαναστατικός Αγώνας». Στις 18 Φεβρουαρίου του 2009 είχε σημειωθεί μια αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας Citibank στη Ν. Κηφισιά. Επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα βομβιστικής ενέργειας με παγιδευμένο Ι.Χ. την περίοδο μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους η οργάνωση είχε προχωρήσει σε εντυπωσιακό χτύπημα, όταν είχε εκραγεί παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το Χρηματιστήριο.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2010 η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» σε ισόγειο γκαράζ οκταώροφης πολυκατοικίας στον Καρέα Αττικής. Εκεί είχαν βρεθεί δύο βόμβες ANFO βάρους 75 κιλών η καθεμία.

2 Η επιλογή του στόχου επίσης «δείχνει» Ν. Μαζιώτη για την Αντιτρομοκρατική. Εκείνος, λένε, είναι που επιλέγει συμβολικούς στόχους που έχουν σχέση με την οικονομία. Μετά το χτύπημα στο Χρηματιστήριο, στη 13 σελίδων προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, γινόταν εκτενής αναφορά στην οικονομική κρίση, στις πολιτικές εξελίξεις και στις εκλογές. Μάλιστα, με την ίδια προκήρυξη τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει και την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη Eurobank της Αργυρούπολης Αττικής, που είχε σημειωθεί στις 12 Μαΐου. Οι αναφορές στους «ναούς του χρήματος» ήταν συχνές στα κείμενα της οργάνωσης.

3 Ο τρόπος του χτυπήματος, αλλά και της διαφυγής θυμίζουν «ΕΑ», την πολιτική ευθύνη του οποίου έχουν αναλάβει ο Ν. Μαζιώτης και η Π. Ρούπα. Η επιλογή του παγιδευμένου αυτοκινήτου, του τρόπου δράσης, αλλά και της διαφυγής ταυτίζονται με μεθόδους που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει οι εν λόγω τρομοκράτες. Καλυμμένα πρόσωπα, μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού χωρίς πινακίδες, τις οποίες οι δράστες δεν εγκατέλειψαν αργότερα. Οπως ακριβώς έκανε και ο «Επαναστατικός Αγώνας». Επιπλέον, ο οδηγός του παγιδευμένου ΙΧ φορούσε κράνος, όπως και ο δράστης που στάθμευσε το βαν με τα εκρηκτικά ANFO έξω από το Χρηματιστήριο το 2009.

4 Πιο συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο που εξερράγη προχθές είχε κλαπεί πριν από 5 μέρες από την Καισαριανή. Από την ίδια περιοχή είχε κλαπεί το παγιδευμένο αυτοκίνητο με το οποίο αποπειράθηκε ν' ανατινάξει τα κεντρικά γραφεία της Citibank στη Νέα Κηφισιά. Στην Καισαριανή, επίσης, ο «Επαναστατικός Αγώνας» άφησε τις προκηρύξεις για τον Τύπο. Στο ίδιο μέρος αφήνει τις προκηρύξεις της και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που θεωρείται ως η διάδοχος κατάσταση του «ΕΑ».

5 Πίσω από το χτύπημα στην οδό Αμερικής υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί. Την ίδια μέρα της επίθεσης συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψη των Μαζιώτη-Ρούπα και την εξάρθρωση της οργάνωσης, στις 10 Απριλίου 2010. Πέραν αυτού όμως, το γεγονός ότι σημειώθηκε μία μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και μία μέρα πριν από την επίσκεψη της Α. Μέρκελ δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Μαζιώτης και η σύντροφός του, οι οποίοι επικηρύχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού και κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη για τις δύο ενέργειες είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Την εμπλοκή του είχε διαψεύσει με επιστολή του σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών ο Ν. Μαζιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα