Πασοκικός εμφύλιος για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Με μια ανακοίνωση, μέσω της οποίας αφενός πιστοποιείται η ύπαρξη μίνι κυβερνητικής κρίσης με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, και αφετέρου επιχειρείται να καλυφθούν οι εντονότατες εσωκομματικές αντιθέσεις και συγκρούσεις για το ίδιο θέμα, η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσπαθεί να προσέλθει στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τους λιγότερο δυνατούς κλυδωνισμούς.

Πρώτο σημείο της ανακοίνωσης επελέξη να είναι η έκφραση εντονότατης

ενόχλησης για την επιλογή του υπουργείου Παιδείας να ζητήσει την επεξεργασία του σχεδίου νόμου με το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος». Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση, η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ λέει πως ανταλλάσσει την ανοχή της απέναντι σ’ αυτή την κυβερνητική επιλογή, με μια καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής: Ζητεί, αντί μιας συνεδρίασης, όπως προβλέπεται, την διεξαγωγή τεσσάρων! «Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, (η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις (4) συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο από το προεδρείο της Βουλής, σε συνεννόηση με την ΝΔ θα αναζητηθεί συμβιβαστική λύση με αντιπρόταση για δύο συνεδριάσεις. Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η ΚΟ καταγράφει τη συμφωνία της σε ορισμένες διατάξεις, προαναγγέλλει κατάθεση βελτιωτικών προτάσεων και παράλληλα, σημειώνει και την διαφωνία της με άλλες.

Τέλος, αποδοκιμάζονται ως «ατυχείς», δηλώσεις στελεχών του κινήματος «που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ». Η ανακοίνωση πέραν αυτού δεν αναφέρει συγκεκριμένα στο σε ποιά στελέχη αναφέρεται και σε ποιές ειδικότερα δηλώσεις τους. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου, σειρά «βελτιωτικών προτάσεων» κατέθεσε και η εκπρόσωπος του τρίτου κυβερνητικού εταίρου κα Μαρία Ρεπούση. Γεγονός το οποίο με τη σειρά του έρχεται να καταδείξει ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα εσωτερικής συνεννόησης στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης. Η απουσία επίσημης και ενιαίας θέσης από πλευράς ΠΑΣΟΚ, έως τη στιγμή της έκδοσης της προαναφερόμενης ανακοίνωσης από την ΚΟ, είχε προκαλέσει και την άρνηση του εισηγητή του κινήματος κ. Μ. Μπόλαρη να μιλήσει στη συνεδρίαση.

«Ανταρσία» Λοβέρδου-Χρυσοχοΐδη

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει με εισήγησή του που διανεμήθηκε στις θυρίδες των βουλευτών την απόσυρση, άλλως την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Η εισήγηση Λοβέρδου χαρακτηρίζει «αντιμεταρρυθμιστική τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που στέλνει λανθασμένο και επιζήμιο μήνυμα για την Ελλάδα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

Όπως επίσης τονίζει ο κ. Λοβέρδος «δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί και αν αυτό δεν γίνει, να καταψηφιστεί από τη Βουλή: η διάρρηξη

Keywords
Τυχαία Θέματα