DailyMail: Η προπονητική κακοποίηση των μελλοντικών Κινέζων Ολυμπιονικών

Τον σκληρό και βάναυσο τρόπο προπόνησης των μικρών παιδιών στην Κίνα – προκειμένου να γίνουν κάποια στιγμή, Ολυμπιονίκες – καυτηριάζει η Daily Mail, στην ηλεκτρονική της έκδοση. Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχία της Ye Shiwen στην κολύμβηση (χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο), η Daily Mail κάνει ένα οδοιπορικό στη ζωή της Ye και στον τρόπο εκγύμνασης μικρών αθλητών

στην Κίνα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως το κινεζικό καθεστώς, κατά τη δεκαετία του 1980, με τη διάθεση να θέσει ένα «τέλος» στην… ταπείνωση του έθνους στα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα (ειδικά στον στίβο, τη γυμναστική και την κολύμβηση), αποφάσισε πως θα πρέπει να επιλεγεί μία γενιά πρωταθλητών και να γυμναστεί για αυτόν τον σκοπό.

Το πρώτο βήμα ήταν να διαταχθούν οι δάσκαλοι των σχολείων να ελέγχουν τα μικρά παιδιά (αναφορικά με τη σωματική τους διάπλαση και τις φυσικές τους ικανότητες) και να αναφέρουν σε ειδικούς προπονητές, όσους μαθητές και μαθήτριες είχαν ξεχωριστές ικανότητες, προκειμένου να τα εντάξουν σε ένα από τα 3.000 νέα, κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα-κατασκηνώσεις, όπου θα έμεναν μόνα τους, χωρίς τους δικούς τους, κυνηγώντας την επιτυχία.

Η Ye ξεχώρισε γιατί είχε ασυνήθιστα αρσενική διάπλαση με πολύ μεγάλα χέρια και μακριά πόδια: χαρακτηριστικά που, με την πρώτη ματιά, φαινόταν κατάλληλα για μια καριέρα στο στίβο. Μετακόμισε, λοιπόν, από το μέτριο διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων της, σε μια πόλη 6,2 εκατομμυρίων, για να εγκατασταθεί στο αθλητικό σχολείο: εκεί αποφασίστηκε πως ταιριάζει καλύτερα στην κολύμβηση.

Η Daily Mail αναφέρει (επικαλούμενη μαρτυρίες ατόμων που είχαν πρόσβαση) πως στην κολύμβηση, όπως και στα περισσότερα άλλα Ολυμπιακά αθλήματα, οι Κινέζοι προπονητές επιβάλλουν ένα καθεστώς αμείλικτα σκληρό, στο οποίο δεν μπορούν να διεισδύσουν «εξωτερικοί παρατηρητές» και που η όλη προπονητική διαδικασία καλύπτεται από ένα πέπλο σιωπής, μυστικότητας και εχεμύθειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μικρά παιδιά πιέζονται να υπερβούν τα όριά τους, φερόμενα με ιδιαίτερη βαρβαρότητα στο σώμα τους, υπό την καθοδήγηση των προπονητών τους.

Επισήμως έχουν αναφερθεί περιστατικά που παιδιά πολύ μικρής ηλικίας ξεσπούσαν σε κλάματα και εγκατέλειπαν τα αθλητικά σχολεία – μάλιστα ένα ανέφερε πως το έδειρε ο προπονητής του. Τα γεγονότα αυτά έφτασαν στα αυτά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που υποσχέθηκε να εξετάσει τους ισχυρισμούς των παιδιών – μετά από επτά χρόνια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως κάτι έχει διαφοροποιηθεί.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο φωτογραφίες στάλθηκαν στο Διαδίκτυο, οι οποίες δείχνουν Κινεζάκια να κλαίνε από τον πόνο, κατά τη διάρκεια προπόνησης. Σε περίπτωση που ξεχνούσαν για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί, μια μεγάλη πινακίδα τους το υπενθύμιζε: «Χρυσός», έγραφε, υπονοώντας την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου.

Μία άλλη διάσταση – σύμφωνα πάντα με την Daily Mail – είναι η «πλύση εγκεφάλου» που γινόταν στα παιδιά, ώστε να πιστεύουν πως μοναδικός σκοπός της ζωής τους είναι να νικήσουν τους Αμερικανούς και όποιους άλ

Keywords
Τυχαία Θέματα