Παρέμβαση του Der Spiegel υπέρ των τούρκων διαδηλωτών

«Μη λυγίζετε-Boyun Egme» γράφει το πλακάτ το οποίο κρατάει μια νεαρή γυναίκα, στη φωτογραφία που φιλοξενεί το αυριανό εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο για πρώτη φορά στα 66 χρόνια της ύπαρξής του, κυκλοφορεί με το κεντρικό του θέμα γραμμένο στα γερμανικά και στα τούρκικα. Πρόκειται για μια «χειρονομία αλληλεγγύης» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό το οποίο τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών

αλλά άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια στοχευμένη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι τα γεγονότα στην Τουρκία δεν έχουν αμιγώς τουρκικό ενδιαφέρον.

«Τα γεγονότα στην Τουρκία, επίσημα υποψήφια για ένταξη στη ΕΕ, οι φραστικές επιθέσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατά της καγγελαρίου Μέρκελ, η καταστολή, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το περιοδικό.

Στην ανακοίνωσή του το Σπίγκελ σημειώνει ότι τα γεγονότα στην Τουρκία «μας αφορούν όλους, Γερμανούς, Τούρκους, Ευρωπαίους».

Μέσα από το πολυσέλιδο αφιέρωμά του το περιοδικό προσπαθεί να φωτίσει διάφορες πτυχές της εξέγερσης στην Τουρκία. Υπό τον τίτλο «Λευκοί Τούρκοι, μαύροι Τούρκοι» σημειώνει καταρχήν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας καθώς «η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήρθε να καλύψει –αντί να αποκαλύψει- τις αντιθέσεις εντός της τουρκικής κοινωνίας».

Στο παράδειγμα μιας τουρκικής οικογένειας που ζει στη Γερμανία παρουσιάζει στη συνέχεια πόσο διχάζει ο Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και τους Τούρκους του εξωτερικού. Στο παράδειγμα της οικογένειας - όπου «ο θείος στην Κωνσταντινούπολη λατρεύει τον Ερντογάν, ο ξάδερφος κοιμάται στην πλατεία Ταξίμ, και οι γονείς στη Γερμανία μαλώνουν- αναδεικνύεται ότι ο Ερντογάν έχει φανατικούς οπαδούς, αλλά και χιλιάδες αντιπάλους.

Το αφιέρωμα φιλοξενεί επίσης συνεντεύξεις επώνυμων Τούρκων, όπως του σκηνοθέτη Οζγκιούρ Γιλντιρίμ που τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών. Το γερμανικό περιοδικό δίνει όμως βήμα και σε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο οποίος επικρίνει τον τρόπο κάλυψης των διαδηλώσεων από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και ο οποίος υπεραμύνεται παράλληλα της πολιτικής του Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα