Παρέμβαση Μπάιντεν στο ελληνικό ζήτημα- «Όχι» Ντάισελμπλουμ σε «δάνειο-γέφυρα»

«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ενα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν, που συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόκειται για την δεύτερη παρέμβαση μέσα σε μια εβδομάδα των ΗΠΑ

στο θέμα του ελληνικού χρέους, μετά από εκείνη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, κάτι που δείχνει πως το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των χωρών όλου του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ βάζουν «ταφόπλακα» στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία στήριξης της χώρας κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες» ήταν η δήλωση του ολλανδού αξιωματούχου σε δημοσιογράφους στη Χάγη όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Αναφερόμενος στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι «θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους επόμενους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες». «Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρώσουμε» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μία μόνον ώρα μετά τις δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα». Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια συμφωνία-γέφυρα έως ότου παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα.

Κάτι που είχε αναφέρει και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα