Παράταση μέχρι τις 16 Οκτωβρίου για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Παρατείνεται μέχρι τις 16 Οκτωβρίου η υπαγωγή των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια κ.α.) στον υψηλό ΦΠΑ 23%, ένα ζήτημα, που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στον πολιτικό κόσμο.

Μάλιστα, έχουν ήδη δοθεί σχετικές κατευθύνσεις από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει σχετικά.

Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει

την αναστολή του μέτρου.

Παράλληλα, ξέσπασε και μια πολιτική κόντρα εν όψει και των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υποστηρίζει αυτό το μέτρο, όπως αναφέρεται και στο κυβερνητικό πρόγραμμά του άλλωστε.

Όπως ανέφερε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, «η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ΝΔ αντιδρά, γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων. Μπορεί να εξηγήσει, με επιχειρήματα, η ΝΔ γιατί λέει Ναι στον ΦΠΑ σε τρόφιμα κ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ Όχι στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση;».

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει, πως ουδέποτε πρότεινε αυτό το μέτρο ή το συμπεριέλαβε στα προαπαιτούμενα για την συμφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών, κάτι που πιστοποιεί πως αυτό ήταν ένα μέτρο που πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ισοδύναμο για κάποιο άλλο μέτρο.

Ωστόσο, φαίνεται πως μετά τις αντιδράσεις γονέων και σχολείων-φροντιστηρίων το μέτρο αναστέλλεται προς το παρόν και μέχρι να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, που θα λύσει οριστικά το ζήτημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα