Αυξήθηκε κατά 6 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο

Η Ιαπωνία αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, με μέσο όρο τα 73,4 έτη ζωής, την ίδια στιγμή, που το Λεσότο στην Αφρική είναι η χώρα με το μικρότερο προσδόκιμο ζωής με μέσο όρο ζωής τα 42 έτη, σύμφωνα με στοιχεία του 2013 από 188 χώρες παγκοσμίως, που επικαλείται το επιστημονικό έντυπο «The Lancet».

Καταγράφηκαν στοιχεία από τραυματισμούς και ασθένειες και διαπιστώθηκαν ότι η γενική υγεία των ανθρώπων έχει βελτιωθεί σημαντικά παγκοσμίως, ωστόσο ενώ το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται

δεν αυξάνεται ανάλογα και το προσδόκιμο υγιούς ζωής, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερα έτη ως ασθενείς ή ανάπηροι.

Σύμφωνα με τα συνολικά ευρήματα της μελέτης το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά τη γέννηση αυξήθηκε και για άνδρες και γυναίκες κατά 6,2 έτη. Δηλαδή, από τα 65,3 που ήταν το 1990 στα 71,5 το 2013. Αναφορικά με την αύξηση στο προσδόκιμο υγιούς ζωής αυτή διαμορφώθηκε αυξημένη κατά 5,4 χρόνια, και από τα 56,9 που ήταν το 1990 έφτασε στα 62,3 για το 2013.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν οι μεταβολές του προσδόκιμου υγιούς ζωής από τα έτη 1990 – 2013 και οι ανισότητες που καταγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ των χωρών ήταν πολλές. Για παράδειγμα σε χώρες, όπως στη Νότια Αφρική, την Παραγουάη και τη Λευκορωσία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε. Στη Μποτσουάνα και το Μπελίζ οι μειώσεις αυτές ήταν 2 ετών και 1,3 έτους αντίστοιχα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα