Παραμένει στο Στρασβούργο η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο Στρασβούργο θα πραγματοποιούνται οι ολομέλειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τα αιτήματα πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μειωθεί ο αριθμός των συνεδριάσεων που λαμβάνουν χώρα στην γαλλική πόλη, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη την ακύρωση του αποτελέσματος μιας ψηφοφορίας του ΕΚ το 2011 που μείωνε τον αριθμό των συνεδριάσεων στο Στρασβούργο σε ετήσια βάση από 12 σε 11, με την κατάργηση των ολομελειών του Οκτωβρίου του 2012 και του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου,

στις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε., «επιβάλλεται η έδρα του Κοινοβουλίου (σ.σ. το Στρασβούργο) να είναι ο τόπος όπου 12 περίοδοι τακτικών ολομελειών πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε κανονική βάση».

Το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, είχε επιλεγεί ως η έδρα του ΕΚ ως ένα σύμβολο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης στην Ευρώπη λόγω της εγγύτητάς του στη Γερμανία.

Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν υποστηρίξει ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπρεπε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ήδη είναι η έδρα εργασίας πολλών επιτροπών του και γίνονται συγκεκριμένες εργασίες του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η περικοπή μίας μόνο ολομέλειας θα σήμαινε την εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να αποκαταστήσει το δίκαιο», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει τις δώδεκα ολομέλειές του στο Στρασβούργο, και αυτές πρέπει να διαρκούν τέσσερις ημέρες. Αυτό ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες».

«Ζητώ από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα όφειλαν να είναι οι πρώτοι που τηρούν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, να σεβαστούν το δίκαιο και συνεπώς να μην δέχονται πλέον τις τροπολογίες που αντίκεινται σε αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δηλώνουν οι συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και η Ρεμπέκα Χαρμς.

«Η εθιμοτυπία που συνίσταται στην μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων και των αναγκαίων πόρων τους από την μια τοποθεσία στην άλλη είναι απλά δαπανηρή, αναποτελεσματική, ανώφελη και επιβλαβής για το περιβάλλον, και επίσης πλήττει την δημόσια εικόνα της ΕΕ στο σύνολό της. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το περιοδεύον τσίρκο», υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα