Παραιτήθηκε ο Χ. Θεοχάρης

Παραιτήθηκε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που υπήρχαν σχετικά σήμερα (5/6) το πρωί. Την παραίτηση, του πρώην πλέον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, έκανε δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών έγινε δεκτή η παραίτηση για προσωπικούς λόγους που υπέβαλε ο γγ Δημοσίων Εσόδων.

«Ο κ. Θεοχάρης

ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών.

Σε δήλωσή του Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι «Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.»

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνυθεί ήδη αυτή η δυσαρέσκεια της τρόικα για την εξέλιξη αυτή, καθώς η θέση του Χ. Θεοχάρη δημιουργήθηκε με βάση το μνημόνιο και με στόχο να έχει ο αξιωματούχος που την κατέχει πλήρη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο εκδηλώθηκε έντονη αμφισβήτηση και κριτική προς το πρόσωπο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αποκορύφωμα ήταν η κριτική που του ασκήθηκε μετά τις εκλογές αναφορικά με χειρισμούς και εκδώσεις εγκυκλίων κατά την προεκλογική περίοδο που θεωρείται πως επηρέασαν το εκλογικό σώμα.

Από την άλλη ο Χάρης Θεοχάρης εμφανίζεται κατά πληροφορίες ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την κριτική του Μεγάρου Μαξίμου και φέρεται να θεωρεί πως δεν αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο που επιτέλεσε τους τελευταίους 18 μήνες ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, χωρίς την απαραίτητη πολιτική στήριξη δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, και στη βάση αυτή ο Χάρης Θεοχάρης αισθανόταν όλο το προηγούμενο διάστημα «αποδυναμωμένος».

Keywords
Τυχαία Θέματα