Πανσέληνος με ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους

Την ευκαιρία να απολαύσουν την Αυγουστιάτικη πανσέληνο σε πάνω από 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία στην Αττική αλλά και σε όλη την επικράτεια θα έχουν όλοι όσοι επιλέξουν να μην κάτσουν στο σπίτι το βράδυ της Τετάρτης, 21 Αυγούστου.

Οι χώροι θα έχουν ελεύθερη είσοδο και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει διοργανώσει μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης και του Σουνίου δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί μετά τις 20:00 για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, εξαιτίας των έργων που εκτελούνται

στους χώρους αυτούς.

Ειδικότερα για το Σούνιο, όσοι επιθυμούν, μπορούν να θαυμάσουν την πανσέληνο πάνω από τον Ναό του Ποσειδώνα από το γειτονικό ύψωμα, όπου η πρόσβαση είναι επίσης ελεύθερη.

Ενδεικτικά ορισμένα από τα μέρη που θα μπορούν να επισκεφθούν οι πολίτες είναι ττο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τους Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν και Μόρφω Τσαϊρέλη.

Παρατηρήσεις ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπια θα γίνει στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Το έργο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» (που τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) θα παιχθεί στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης στην Πρέβεζα.

Αφηγήσεις μύθων για την«Ερωτευμένη Σελήνη» θα ακουστούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Η εκδήλωση «Η ποίηση στο φως του φεγγαριού», θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου.

Στην Αττική, οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν την Ακρόπολη από τον Λόφο του Φιλοπάππου όπου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μμ. τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου».

Στην Αθήνα, ανοιχτά για το κοινό θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με δωρεάν επίσκεψη στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» (από τις 8 μμ. ως τις 11 μμ.) και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, που θα δοθεί μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 9 μμ).

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου, κοντά στον Ωρωπό, θα ακούγεται ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.

Στον Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, θα ακουστεί κλασική μουσική και το Κάστρο της Χώρας Κυθήρων θα λειτουργήσει με παρατεταμένο ωράριο ως τα μεσάνυχτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα