Πανελλαδικές 2016 : Χάσμα μεταξύ των σχολών κέντρου και περιφέρειας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας επιβεβαίωσαν την ρευστότητα που καταδεικνυόταν και στις εκτιμήσεις πριν αυτά ανακοινωθούν, όπως και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αυτές της περιφέρειας.

Άνοδος

στις Ιατρικές σχολές, κατακρήμνιση των Παιδαγωγικών Τμημάτων

Όπως είχε προβλεφθεί υπήρξε μεγάλη άνοδος στις Ιατρικές σχολές όπως και πολύ σημαντική πτώση στα παιδαγωγικά τμήματα. Ενώ παράλληλα καταγράφηκε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις Γεωπονικές και στις σχολές των Παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Το συνολικό αποκρυστάλλωμα στις σχολές των θετικών επιστημών είναι η άνοδος στα υψηλόβαθμα τμήματα και η κατακρήμνιση των χαμηλόβαθμων τμημάτων. Ενδεικτικά υπήρξαν τμήματα που οι βάσεις εισαγωγής έπεσαν κάτω από τα 2.000 μόρια.

Παράλληλα στις σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να καταγράφεται πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και να ανεβαίνουν οι χαμηλόβαθμες. Επιπλέον στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες οικονομικές σχολές κατέγραψαν πτώση ενώ οι σχολές Πληροφορικής κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας

Ένα βασικό στοιχείο που διαπερνά εγκάρσια τα αποτελέσματα των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι ότι διαμορφώνεται ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των σχολών κέντρου και περιφέρειας. Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι ότι οι Νομικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα την ίδια στιγμή που νομικές σχολές στην περιφέρεια κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πτώση σε πανεπιστημιακά τμήματα όπως τα παιδαγωγικά, όπως για παράδειγμα το Παιδαγωγικό τμήμα της Ρόδου όπου η βάση του διαμορφώθηκε στα 9887 μόρια.Ακόμη χαμηλότερα το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας όπου η βάση διαμορφώνεται στα 5.200 μόρια αλλά και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που η βάση κατέληξε στα 5.900 μόρια.

Ενώ υπήρξε άνοδος στις Πολυτεχνικές σχολές με πιο εντυπωσιακή αυτή της Αρχιτεκτονικής Αθηνών, όπως άνοδος καταγράφηκε και στα οικονομικά τμήματα της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι σήμερα δίδονται στην δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε τμήμα ή σχολή, ενώ αποστέλλονται και στις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι καταστάσεις επιτυχόντων για την κάθε επιμέρους κατηγορία.

Ο συνολικός αριθμός των επιτυχόντων που εισήλθε στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρα διαμορφώθηκε στις 72.973 έναντι 70.998 το 2015. Με το ποσοστό επιτυχίας να κυμαίνεται στο 69.14% καθώς από τους 105.548 υποψηφίους σε σχολές εισήχθησαν οι 72.973.

Τέλος, σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα εισαγωγής στις Τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των απόφοιτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής.

Το άρθρο Πανελλαδικές 2016 : Χάσμα μεταξύ των σχολών κέντρου και περιφέρειας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα