Παιδικό θέατρο εμπνευσμένο από τον Μπρεχτ;

Δεν γράφω συχνά για παιδικό θέατρο, δεν βλέπω εξάλλου και με την ίδια συχνότητα που βλέπω βραδινές παραστάσεις.

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Όμως, την Κυριακή το πρωί βρέθηκα στο ανακαινισμένο θέατρο Βικτώρια και παρακολούθησα μια εξαιρετική παράσταση με τίτλο: «Η κούκλα που είχε δυο μαμάδες».

Η κούκλα που είχε δυο μαμάδες

Όλοι γνωρίζουμε τον Μπρεχτ,

αλλά δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουμε ότι στο έργο του «Ο κύκλος με την κιμωλία» (1944), εκτός του ότι στηλιτεύει την τότε πολιτική κατάσταση, εν μέσω πολέμου, αντλούσε μια πράξη του από μια ιστορία για τον δίκαιο Σολομώντα, γνωστή ως η δίκη των δυο γυναικών.

Δυο γυναίκες που ζουν στο ίδιο σπίτι διεκδικούν η κάθε μια το ίδιο μωρό, καθώς το μωρό μιας από τις δυο πέθανε. Ο βασιλιάς Σολομών αποφασίζει να κόψει το παιδί στην μέση και να πάρει από μισό η κάθε μια, τότε η αληθινή του μητέρα κάνει πίσω και αποκαλύπτεται η αλήθεια! Ο Μπρεχτ παράλλαξε την ιστορία με τις δυο μητέρες να πρέπει να τραβήξουν το μωρό, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα κύκλο από κιμωλία, και οποία έχει πιο πολύ δύναμη θα το κρατήσει. Εκεί, όμως, κάνει πίσω η θετή του μητέρα, γιατί αυτή το μεγάλωσε και αυτή το αγαπούσε πιο πολύ….

Η ομάδα Vivido παίρνει την ιστορία του Μπρεχτ την συνδυάζει με το παιδικό έργο του Αλφόνσο Σάστρε «Η Χαμένη κούκλα» και τα κάνει παράσταση! Στην θέση του μωρού βάζει μια κούκλα και στην θέση των μαμάδων δυο κοριτσάκια: Ένα πλούσιο και κακομαθημένο κορίτσι πετάει την παλιά κούκλα της στο δρόμο και μια νεαρή υπηρέτρια την βρίσκει και την περιθάλπει και με τη βοήθεια του Τσαγκάρη την επισκευάζουν και την ξανακάνουν σαν καινούργια! Τότε το κακομαθημένο κορίτσι την θέλει πίσω κι όταν πρέπει να την τραβήξουν για να την κερδίσει μια από τις δυο, η υπηρέτρια κάνει πίσω, αλλά έτσι, τελικά, αποδεικνύεται ότι αυτή την αγαπάει πιο πολύ και την κερδίζει πίσω…

Η παράσταση είναι ένα εξαιρετικό μείγμα θεάτρου, αφήγησης (από την μπαλονού), χορού και ζωντανής μουσικής. Η σκηνοθεσία του Ακίνδυνου Γκίκα έχει μια γλυκιά παιδικότητα, ενώ πάνω στην σκηνή βρίσκονται ηθοποιοί και μουσικοί, όπου όλοι κάνουν τα πάντα!

Η μουσική είναι σύγχρονη, κάποιες φορές ροκάρει κιόλας, ενώ παίζεται μπροστά στα μάτια των παιδιών! Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο τσαγκάρης για να επισκευάσει την κούκλα είναι μόνο τα ντραμς του. Οι μουσικοί όχι μόνο παίζουν φλάουτο, συνθεσάιζερ, κιθάρα και άλλα μουσικά όργανα, αλλά έχουν ενεργό ρόλο στην παράσταση και στέκονται ισάξια δίπλα στους ηθοποιούς, παρόλο τον ομοιοκατάληκτο λόγο. Σε συγκεκριμένη στιγμή τα παιδιά καλούνται να ανέβουν στην σκηνή και με την βοήθεια των ηθοποιών να παίξουν ένα απλό μουσικό όργανο….

Το σκηνικό λιτό και πολυμορφικό έρχεται σε αντίθεση με τα χρωματιστά κουστούμια και το έντονο και κουκλίστικο μακιγιάζ των συντελεστών.Η παράσταση ενδείκνυται για παιδιά άνω των δυο ετών μέχρι και λίγο πριν τα τέλη δημοτικού. Ακόμα και τα μικρότερα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα και κατανοούν σιγά σιγά το θέμα του εγωισμού και της κτητικότητας, του δίνω χωρίς να ζητάω ανταμοιβή, η οποία είναι πολύ έντονη σε παιδιά προσχολικής, κυρίως, ηλικίας.

Info

-Κυριακές: 11:30

-Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 και Γ’ Σεπτεμβρίου

-8 ευρώ, 5ευρώ (για ανέργους, πολύτεκνους, ομάδες). Ειδικές τιμές για σχολεία.

-Επικοινωνία για παραστάσεις με σχολεία: 6942851715, 6998202826

«Κόκκαλα» του Ανδρέα Φλουράκη

Μια ιστορία μυστηρίου που φωτίζει τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εφήβων, εστιάζοντας τόσο στην ενδοοικογενειακή όσο και στην γενικότερη βία κατά την ενηλικίωση. Οι ήρωες ταξιδεύουν, μέσα από τη φιλία τους και τις διαμάχες τους, στις πραγματικές σκέψεις των εφήβων και στα όνειρά τους.Η Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό χώρο του Υπογείου, ανεβάζει το καινούργιο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, γραμμένο ειδικά για εφήβους μετά από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης.

-Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης, με τη συνεργασία της Ειρήνης Στρατηγοπούλου

-Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου

-Μουσική: Θάνος Καζαντζής

-Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

-Παίζουν (Αλφαβητικά): Βαγγέλης Αμπατζής, Αριάδνη Καβαλιέρου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Τσικριμάνης, Ειρήνη Κότσιφα-Χατζηκρανιώτη.

-Εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις:

-Δευτέρα έως Παρασκευή:

15 € γενική είσοδος

10 € φοιτητές, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών,

συνταξιούχοι άνω των 65 ετών & groups 8 ατόμων και άνω

-Σάββατο & Κυριακή:

16 € γενική είσοδος / 12 € μειωμένη

-Ατέλειες – Προσκλήσεις:

3 € προαιρετική συνεισφορά στα έξοδα του Θεάτρου

-Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν, υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

-Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 – Σάββατο 4 Απριλίου 2015

-Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τακτική παράσταση κάθε Σάββατο 3.30μμ / 10 € γενική είσοδος

Καθημερινά πρωινές παραστάσεις με ειδικές τιμές για ομάδες και σχολεία.

Προτεινόμενες παραστάσεις

-Ρωμαίος &Ιουλιέτα για 2, Θησείον

-Bus και αυτοσχεδιάζουν; Π.Κ.

-Κόλχαας, Διέλευσις

-Φεύγουσα κόρη Φούρνος

-Μεφίστο, Εθνικό

-Αβελάρδος και Ελοΐζα, Θ. Ν.Κόσμου

-Το αμάρτημα της μητρός μου, Θησείον

-Ρωμαϊκό Λουτρό, ΑποΜηχανής

-Αστερισμοί, Θ. Ν.Κόσμου

-Η Αρχή – Αθήνα 1895 – Υλικό Ροΐδης, Φούρνος

-Ελάτε σʼεμάςγιαένανκαφέ, Φούρνος

-Μπετονένια παραλία, Skrow

-Πατριδογνωσία, Αλκμήνη

-Η πόρνη από πάνω, Βρετάνια

-Τα λουλούδια στην κυρία, ΑποΜηχανής

-Βόυτσεκ, Άττις

Keywords
Τυχαία Θέματα