Με ισχυρές βροχές, χιονοπτώσεις και δυνατούς ανέμους σαρώνει η κακοκαιρία

Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά έως και 10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την Τρίτη 28 Οκτωβρίου. Μάλιστα τα πρώτα χιόνια κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ οι βροχές και κατά τόπους οι καταιγίδες συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

Το κύμα κακοκαιρίας θα επεκταθεί σταδιακά και στα ανατολικά και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις

αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η επιδείνωση του καιρού πιθανόν να δυσκολέψει και όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για τα νησιά λόγω της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η ένταση των ανέμων το Σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Σήμερα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε ολόκληρη τη χώρα. Στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Τις βραδινές ώρες αναμένονται ισχυρές βροχές στη Δυτική Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σε όλη τη χώρα.

Με χαμηλές θερμοκρασίες ξημέρωσε η ημέρα στην Θεσσαλονίκη. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, και τις Σέρρες. Στους 7 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 79%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο και στους 9 στη Λάρισα. Στους 5 βαθμούς, με βροχή και υγρασία 93% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

Μάλιστα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο Μιτσικέλι, ενώ χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά.

Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο, τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς.

Αρκετές υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμά του ανεμοστρόβιλος στο Καλαμάκι Ζακύνθου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους και κατέστρεψε μπαλκόνια. Οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά. Από το σαρωτικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται για το Σαββατοκύριακο. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Σταδιακά βελτίωση αναμένεται από την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ με εξασθένηση την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα