Παιχνίδι δισεκατομμυρίων από τις κινεζορωσικές μπίζνες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αν η εχθρότητα μεταξύ της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης όριζε τις τριμερείς σχέσεις κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σήμερα είναι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας που καθοδηγούν την δυναμική της τριάδας. Αντικρουόμενα συμφέροντα, ένα πραγματικό ιδεολογικό χάσμα, και η πιθανή κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων, θα προσθέσουν στην ένταση. Το Πεκίνο έχει γίνει το νέο υπομόχλιο, η δύναμη που είναι πλέον σε θέση να παίξει με την μια πλευρά απέναντι στην άλλη. Σε αυτό το

σύνθετο γεωπολιτικό παιγνίδι η οικονομία έχει σημαίνουσα σημασία τόσο για την Ρωσία όσο και για την Κίνα.

Ο Πούτιν έχει επιδιώξει να επεκτείνει τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας στο Πεκίνο, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μόχλευση υπέρ της Ρωσίας στις ενεργειακές της συμφωνίες με την Ευρώπη. Και, μετά από μια δεκαετία κακών εκκινήσεων, κατά το πρώτο μέρος τού ταξιδιού τού Πούτιν στην Κίνα, η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν μια συμφωνία για τον αγωγό «Power of Siberia», προμηνύοντας μια νέα φάση στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις. Επί του θέματος αυτού, η επιθυμία της Μόσχας να επεκτείνει τις εξαγωγές ενέργειας διασταυρώνεται με την επιδίωξη του Πεκίνου για μεγαλύτερη ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό. Και παρ’ όλο που η Ρωσία εξασφάλισε περίπου 25 δισ. δολάρια σε προκαταβολές για την χρηματοδότηση του αγωγού – κάτι πολύ σημαντικό εν όψει των δυτικών κυρώσεων – η Κίνα πήρε κάτι καλύτερο από την συμφωνία: Η Ρωσία θα της παρέχει φυσικό αέριο σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες της αγοράς, εξοικονομώντας στην Κίνα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και σπρώχνοντας προς τα κάτω την τιμή τού φυσικού αερίου σε όλη την Ασία.

Εκτός από την ενέργεια, η Κίνα επιθυμεί από την Μόσχα να καταστήσει ευκολότερο στις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ρωσία και να πωλούν προϊόντα στους Ρώσους. Για την Κίνα, η οικονομία της μεσαίας τάξης της Ρωσίας είναι μια αγορά με τεράστιες ευκαιρίες, ειδικά τώρα που οι δυτικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αναβάλουν τις επενδύσεις εκεί. Η Ρωσία, φοβούμενη τον ανταγωνισμό, έχει την τάση να περιορίζει την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στην ρωσική αγορά. Αλλά στο νέο γεωπολιτικό τρίγωνο, τα ρωσικά και τα κινέζικα οικονομικά συμφέροντα θα συγκλίνουν. Η Μόσχα ήδη χαλάρωσε τους περιορισμούς για τις κινεζικές επενδύσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα επιταχύνει την διαδικασία.

Η Κίνα μπορεί επίσης να ζητήσει από την Ρωσία πρόσβαση στην πιο προηγμένη ρωσική στρατιωτική τεχνολογία. Η Μόσχα έχει διστάσει να πουλήσει στο Πεκίνο υψηλής τεχνολογίας υλικό της, εν μέρει φοβούμενη ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια μέρα αυτά τα όπλα εναντίον της Ρωσίας. Η Ρωσία θα μπορούσε τώρα να είναι πιο πρόθυμη να μοιραστεί κάποια τεχνολογία ως αντάλλαγμα για στρατηγικές παραχωρήσεις, αλλά μια τέτοια αλλαγή πολιτικής θα είναι σταδιακή. Και ίσως να έχει επιπτώσεις εκτός του τριγώνου, για παράδειγμα να οδηγήσει την Ινδία στην αγκαλιά των Αμερικανών κατασκευαστών όπλων στην προσπάθειά της να προσεγγίσει τις αυξημένες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας.

Το άρθρο Παιχνίδι δισεκατομμυρίων από τις κινεζορωσικές μπίζνες εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα