Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο Γιάτσενιουκ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση της ουκρανικής βουλής, μετά την αποχώρηση δύο κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ανακοινώνω την παραίτηση, η οποία συνδέεται με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και τα εμπόδια στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» ανέφερε στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο κ. Γατσένιουκ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, δυο ουκρανικά κοινοβουλευτικά κόμματα αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως

μεταδίδει το ΑΠΕ, το κεντροδεξιό Ουντάρ (Γροθιά) του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και το δεξιό, εθνικιστικό Σβόμποντα (Ελευθερία) του Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός “Ευρωπαϊκή επιλογή” έχει πάψει να υφίσταται στο κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ουκρανικής βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η κοινωνία επιθυμεί να αλλάξουν πλήρως οι κρατικές αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ποροσένκο, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή των δύο κομμάτων συμμορφώνεται προς την επιθυμία του λαού.

Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός να πάψει να υφίσταται για διάστημα 30 ημερών και να μην σχηματιστεί καινούργιος.
Όταν πληρούνται οι όροι αυτοί, ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει εκλογές οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών.

Το άρθρο Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο Γιάτσενιουκ εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα