ΟΣΦΠ: Το «who is who» του Χουάνχο Λορένθο

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της συνεργασίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τον Χουάνχο Λορένθο, στην θέση του τεχνικού συμβούλου στο τμήμα σκάουτινγκ των «ερυθρολεύκων», πολλοί θέλησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον Ισπανό αθλητικό διευθυντή.

Ο Χουάν Χοσέ («Χουάνχο») Λορένθο Μολπεθέρες, γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1976. Δεν έχει κάνει ποδοσφαιρική καριέρα, αλλά εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και μετά από σύντομη θητεία στον σταθμό «Cadena SER»,

δούλεψε στην τεχνική γραμματεία της ομάδας της γενέτειράς του, Ρεάλ Βαγιαδολίδ, από το 1999 μέχρι το 2002. Ο αθλητικός διευθυντής Ραμόν Μαρτίνεθ αποχωρώντας από εκεί τον πήρε μαζί του για μια σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου είχε το ρόλο της ανάλυσης της διεθνούς ποδοσφαιρικής αγοράς για χάρη των «Μερένχες». 

Το 2003 μετακόμισε στην Οσασούνα, όπου και παρέμεινε για εννέα χρόνια. Εκεί παρουσίασε και το μεγαλύτερο έργο στην καριέρα του, καθώς έφερε στην ομάδα αξιόλογους παίκτες με ελάχιστο κόστος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Βάλτερ Παντιάνι, Χαβιέρ Πορτίγιο, Γιάροσλαβ Πλασίλ, Χαβιέρ Καμούνιας, Τζαβάντ Νεκουνάμ, Μασούντ Σοτζαεΐ, Χουανφράν και Σαντιάγκο Εθκέρο.

Στο διάστημα που εργάστηκε στην Οσασούνα, η ισπανική ομάδα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου το 2005, τερμάτισε τέταρτη το 2006 στο πρωτάθλημα και συμμετείχε στα προκριματικά του Champions League. Εκεί αποκλείστηκε από το Αμβούργο και συνέχισε στο Κύπελλο UEFA φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα τροπαιούχο Σεβίλλη. 

Τον Μάιο του 2010 ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανανεωνόταν το συμβόλαιό του, που έληγε ένα μήνα μετά. Από το Δεκέμβριο του 2010 εργάστηκε στην Τενερίφη και μετά από δύο σεζόν χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα αποχώρησε. 

Στην Ισπανία θεωρείται άνθρωπος-μηχανή, με πολλές γνώσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και τεράστιες βάσεις δεδομένων, ενώ ειδικεύεται στην ελεύθερη αγορά. Μεγάλο «ατού» για τον ίδιο θεωρείται η ανεύρεση ταλέντων με ελάχιστο κόστος για τους συλλόγους, γεγονός που έκανε πιο ελκυστική την περίπτωση συνεργασίας για τους Πειραιώτες.

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα