Όσα θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και όπως γίνεται συνήθως, όλοι περιμένουν με αγωνία την ομιλία του.

Δύο είναι τα δυνατά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα για τη φετινή ΔΕΘ. Το πρώτο είναι τα 246 εκατ. Ευρώ της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, τα οποία ο πρωθυπουργός

δεσμεύτηκε πως θα δοθούν για κοινωνικές παροχές και το δεύτερο το αποτέλεσμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, το οποίο δημιουργεί ένα μέτωπο για το προσφυγικό ενάντια στην ομάδα Βίζενγκραντ, προωθεί την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική έναντι της λιτότητας και περιλαμβάνει επίσης σημαντική αναφορά στο Κυπριακό.

Έτσι, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση αναζητεί την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας μέσω της συγκρότησης συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν έχει αποδεχτεί τον “μνημονιακό μονόδρομο”.

Όσον αφορά στο ποσό που θα εισπράξει το κράτος από τις τηλεοπτικές άδειες και την δέσμευση του πρωθυπουργού για διοχέτευσή του σε κοινωνικές δράσεις, καμία αναφορά δεν έχει γίνει ακόμα σχετικά με το ποιες ακριβώς είναι αυτές και ίσως αυτή να είναι και μία είδηση που θα εξαχθεί από την ομιλία του πρωθυπουργού.

ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις και χρέος

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην υπό συζήτηση αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με δικαιότερο και αναλογικότερο φόρο, όπως αφήνουν να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, ενώ αναφορά θα κάνει και στο πρόγραμμα των 100 δόσεων.

Στους βραχυπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου θα σταθεί, επίσης, ο Α. Τσίπρας, ενώ θα παρουσιάσει και έναν οδικό χάρτη τριετίας, σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τα εκλογικά σενάρια που προωθεί η Νέα Δημοκρατία.

Θα πρέπει, τέλος, να περιμένουμε αναφορά από τον πρωθυπουργό σε βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος αλλά και στην θέση της κυβέρνησης να μην υποκύψει σε πιέσεις που αφορούν στα εργασιακά.

Πιθανόν να γίνει αναφορά και σε ζητήματα Παιδείας (το σχέδιο για το νέο γυμνάσιο έχει παρουσιαστεί ήδη από το υπουργείο) αλλά και στην πολυσυζητημένη, κατά τους εαρινούς μήνες Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το άρθρο Όσα θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα