Καταδίκη της Β. Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ομόφωνα καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την χθεσινή πυρηνική δοκιμή της Πιον Γιανγκ.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι θα προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων με βάση το άρθρο 41 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.

Οι εντονότερες πιέσεις για επιβολή νέων κυρώσεων ασκήθηκαν από τις ΗΠΑ,

την Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ η Κίνα δια του πρεσβευτή της Λίου Τζιεγί καταδίκασε μεν την δοκιμή αλλά δεν ζήτησε την επιβολή κυρώσεων.

Κέρι-Λαβρόφ για τις δοκιμές της Β. Κορέας

Το ζήτημα των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν στην Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας για το ζήτημα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι τρόποι αντίδρασης απέναντι στις δοκιμές της Β. Κορέας, καθώς η επιβολή κυρώσεων δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ από τη μεριά του ο Τζόν Κέρι τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προτείνει την έναρξη των συνομιλιών, υπό τον όρο ότι η Β. Κορέα θα δεχθεί την αποπυρηνικοποίηση της, κάτι που, προφανώς, απορρίπτεται.

Στην τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανική διπλωματίας απάντησε η επίσημη εφημερίδα του βορειοκορεατικού καθεστώτος Rodong Sinmun, η οποία γράφει χαρακτηριστικά ότι: «Η εποχή όπου οι ΗΠΑ μπορούσαν να εκβιάσουν μονομερώς για τα πυρηνικά είναι παρελθόν».

Το άρθρο Καταδίκη της Β. Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα