«Όργιο» σπατάλης στην «καρδιά» της κρίσης-Πετάξαμε 4,2 εκ. ευρώ σε ενοίκια

Απίστευτο «όργιο» σπατάλης κρύβεται στα γραφεία, τις αίθουσες συνεδριάσεων, τους διαδρόμους και κυρίως στα… υπόγεια του παλιού κτιρίου της εταιρείας «Κεράνης» στου Ρέντη.

Περπατώντας στους διαδρόμους του πολυώροφου ακινήτου, που ενοικιάζει-χωρίς να χρησιμοποιεί- το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτεται μια προκλητική, αλόγιστη κατασπατάληση χρήματος. Φτάνοντας στο υπόγειο παρκινγκ μένεις άφωνος: Ειδικά, υπερσύγχρονα «ασανσέρ» για… ΙΧ και «πεταμένος» εξοπλισμός από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων!

Για το ακίνητο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει πληρώσει 4,2 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 19 μήνες ως ενοίκιο, παρ΄ όλα αυτά το κατώφλι του δεν το έχει περάσει ούτε ένας υπάλληλος, αφού όπως αποκαλύπτει στην «Αττική Free Press» ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου, «αντιδρούν συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν από το κέντρο της Αθήνας».

Φυλάσσεται 24ώρες το εικοσιτετράωρο! Στα γραφεία, ο εξοπλισμός είναι ακόμη με τα νάιλον, όπως και η πολυτελής αίθουσα συνεδριάσεων. Ανεβαίνοντας από τον έναν όροφο στον άλλο, πατάς πάνω σε χαρτόνια για να μην «καταπονηθούν» τα νέα πατώματα. Η σύγχρονη τεχνολογία και οι εφαρμογές της φαίνονται παντού, ενώ και εξωτερικά η εικόνα, που δίνει το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της «Κεράνης», παραπέμπει σε μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της δημόσιας διοίκησης.

Ακόμη και η ρεσεψιόν… είναι στημένη, πίσω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, περιμένοντας να φιλοξενήσει τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλους και εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν συμβαίνει! Το κτίριο του παλιού εργοστασίου της εταιρείας «Κεράνης» μένει σαν «φάντασμα» να περιμένει τους… ενοίκους του. Είχε πουληθεί στην «Εθνική Πανγαία» με τη μέθοδο του sale & lease back, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να είναι υποχρεωμένο να πληρώνει κάθε μήνα 220.000 ευρώ. Το πρώτο ενοίκιο –βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί- καταβλήθηκε περίπου πριν από 19 μήνες, που σημαίνει ότι την ίδια ώρα που «πετσοκόβονταν» συντάξεις, μισθοί, επιδόματα και παροχές, το ελληνικό κράτος πέταγε… 4,2 εκ. ευρώ για να ενοικιάσει ένα ακίνητο που δεν χρησιμοποιεί.

Στα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι στο συγκεκριμένο κτίριο να μετεγκατασταθούν:

– Οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που σήμερα βρίσκονται στο παλιό –επίσης νοικιασμένο- κτίριο της οδού Καραγιώργη Σερβίας.

– Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

– Και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Θυμίζουμε ότι οι δύο τελευταίες υπηρεσίες στεγάζονται σήμερα σε ένα άλλο πολύπαθο κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι («Ατρίνα») το οποίο συχνά έχει… κομμένο ρεύμα για χρέη στη ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει εκεί υπηρεσίες της. Είχαν προηγηθεί το ΠΕΧΩΔΕ (για το οποίο είχε αγοραστεί το 1998 το συγκεκριμένο κτίριο), το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πολιτισμού, το Υγείας, ακόμη και η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά είχε πέσει ως πρόταση στο τραπέζι, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα. Το κτίριο αποκτήθηκε έναντι 35 εκ. ευρώ ενώ για την ανακατασκευή του δαπανήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα τόσα…

Σπατάλη χωρίς όριο…

Εκεί που πραγματικά σωπαίνει κανείς, είναι στις υπόγειες εγκαταστάσεις του κτιρίου και κυρίως στους χώρους στάθμευσης. Και αυτό, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με το πιο σύγχρονο σύστημα (κατακόρυφης) στάθμευσης αυτοκινήτων, που θα το… ζήλευαν οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στάθμευσης ΙΧ. Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε–ποιος ξέρει με τι κριτήρια και μετά από ποιες εισηγήσεις- να αγοράσει ειδικά συστήματα parking (τύπου ασανσέρ), που επιτρέπουν τη στάθμευση του οχήματος, την ανύψωσή του και στη συνέχεια τη στάθμευση ενός ακόμη οχήματος από κάτω. Ενός υδραυλικού συστήματος, που ναι μεν είναι σύγχρονο, αλλά αποτελεί ερώτημα εάν κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα σε μια περίοδο, που οι ελληνικές οικογένειες στενάζουν σε ένα περιβάλλον λιτότητας, ανεργίας, περικοπών και υπερφορολόγησης.

Ακόμη πιο προκλητική σπατάλη, όμως, αποτελεί η θέα του στοιβαγμένου εξοπλισμού από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Γραφεία, καθίσματα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, που αγοράστηκε για τις ανάγκες της περιόδου των Ολυμπιακών και στη συνέχεια κατέληξε… πεταμένος στα υπόγεια του κτιρίου «φάντασμα» της Λεωφόρου Θηβών.

Ανάμεσα στα πεταμένα έπιπλα και το ακριβό, διευθυντικό γραφείο ενός Γενικού Γραμματέα, που είχε βρεθεί για καιρό στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου πριν από λίγα χρόνια. Ένα γραφείο που παραγγέλθηκε, αγοράστηκε, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Απλά, πετάχτηκε και αυτό μαζί με όλα τ΄ άλλα στο πολυτελές κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα