Όμηροι στην κόντρα φαρμακοποιών-κυβέρνησης οι ασφαλισμένοι

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα των φαρμάκων και των οφειλομένων του ΕΟΠΠΥ στους φαρμακοποιούς της χώρας, οι οποίοι προχωρούν σε ανάκληση της επί πιστώσει διάθεσης φαρμάκων, με το υπουργείο Υγείας να προειδοποιεί για κυρώσεις.

Μόνο τοις μετρητοίς θα χορηγούν φάρμακα οι φαρμακοποιοί σε Εύβοια, Φλώρινα,

Μαγνησία, Κορινθία και Κρήτη, ενώ, την επόμενη εβδομάδα θα πράξει το ίδιο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών και Κέρκυρας.

Οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι λόγω συσσώρευσης χρεών αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ζητούν να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ υπολογίζονται σε πάνω από 262 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά, ενώ οι φαρμακοποιοί καταγγέλουν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται να πληρώσουν προμηθευτές και πιστωτές με χρήματα που δεν έχουν λάβει και σε μια περίοδο όπου καλούνται να εξοφλήσουν και οφειλές σε εφορία, ΦΠΑ, τέλος ακινήτων και λειτουργικά έξοδα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κ. Ματσιόλης, τονίζει «το φαρμακείο, πέρα από σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι και μία εμπορική επιχείρηση και χρειάζεται κεφάλαια. Είμαστε σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό. Από τη μία σχεδόν στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και από την άλλη φαρμακαποθήκες και εταιρίες που ζητάνε πληρωμή της μετρητοίς».

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης, το 60% των φαρμακοποιών έχουν 2 μήνες ακάλυπτες επιταγές και από την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακα που προμηθεύονται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας , Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα φαρμακεία δεν έχουν λόγο να στερούν τα φάρμακα από τον ασθενή. Προειδοποίησε δε ότι εάν αυτή η κατάσταση εξακολουθήσει να παίρνει τον χαρακτήρα εκβιασμού, η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη.

Ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα» ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα στερηθεί τα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση παθήσεων.

Εκείνοι, πάντως, που πληρώνουν το τίμημα είναι οι ασφαλισμένοι που καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη σε μια περίοδο όπου, όπως για τους φαρμακοποιούς, τα χρέη συσσωρεύονται επικίνδυνα.

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα