Όλγα Γεροβασίλη: «Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019!»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Μακριά πάει η βαλίτσα των εκλογών, κατά την Όλγα Γεροβασίλη! Τόσο μακριά, όσο το 2019… Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, λέει η ίδια σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μάλιστα στο ΑΠΕ τόνισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μπροστά της τρία και πλέον χρόνια επίπονου έργου. Για την έξοδο της

χώρας από μία παρατεταμένη κρίση και από τον φαύλο κύκλο κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Τηρώντας τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, καταθέσαμε μία ριζοσπαστική πρόταση για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα με διευρυμένη αντιπροσώπευση. Το ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Ένα γνήσια αριστερό αίτημα δεκαετιών. Επιπλέον, έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα. Επιπλέον, ξεκαθαρίσαμε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πρέπει να γίνει έγκαιρα, με νηφαλιότητα, μακριά από τον εκλογικό χρόνο, ακριβώς για να μην υπάρξει μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού θεσμικού ζητήματος».

Για το πραξικόπημα στην Τουρκία τονίζει: «Είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε την πλήρη εικόνα των γεγονότων στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, κάθε πράξη, ειδικά στρατιωτικών κύκλων, που στρέφεται ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας είναι καταδικαστέα. Αν και τα ζητήματα εμβάθυνσης του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας είναι υπαρκτά, ένα -ακόμη- στρατιωτικό πραξικόπημα θα πήγαινε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Κάθε φαινόμενο αποσταθεροποίησης στη γειτονιά μας είναι ανησυχητικό. Από την πλευρά μας επιδεικνύουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία και σύνεση, συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Με την ίδια ψυχραιμία θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες στις διμερείς μας σχέσεις, χωρίς καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Τουρκίας. Οι σχέσεις μας άλλωστε με την Τουρκία -αναφέρομαι και ως Ελλάδα και ως Ε.Ε.- διέπονται από σταθερές αρχές και δεδομένες προϋποθέσεις. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο πλέον σταθερός και ασφαλής πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για την υπόθεση Siemens αναφέρει ότι «αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τις χρόνιες παθογένειες αυτού του κράτους-ομήρου στο παλιό πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ένα σύστημα που κατάφερε να διαβρώσει σχεδόν όλες τις πτυχές τού Κράτους Δικαίου. Από την πλευρά μας κάναμε και κάνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας για την ομαλή άσκηση του έργου της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Εξωτερικών μετέφρασε και παρέδωσε εμπρόθεσμα το τεράστιο υλικό της δικογραφίας, ως όφειλε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κινούν προσωπικά όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες για την επιτάχυνση και ομαλή ολοκλήρωση της δίκης. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας η φυγή από αυτό το περιβάλλον σήψης και αρνησιδικίας. Προκλητικότερη όλων τέλος, η στάση όσων το εξέθρεψαν και ουδέποτε απολογήθηκαν, έστω και πολιτικά, για τον ρόλο τους στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Siemens. Τώρα έχουν και το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές, φωνασκώντας. Ζητείται επιτέλους αξιοπρέπεια».

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «Το Ποτάμι “πνίγεται” σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η “ουρά” της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι πλέον βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και με τα στελέχη του σε μόνιμη αναζήτηση στέγης. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του. Θυμίζω, μάλιστα, ότι μόλις λίγο διάστημα πριν, κατέθεσαν πρόταση για απλή αναλογική την οποία σήμερα χαρακτηρίζουν, με θράσος, “εργαλειακή”».

Τέλος για τα εργασιακά αναφέρει: «Όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εργασίας, δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων. Τίθεται μόνο ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη θέση συγκλίνουν και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, και η ευρωπαϊκή πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι φωνές που επιμένουν στη συνέχιση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας είναι λιγοστές. Και πιστεύω ότι μπορούν να υποχωρήσουν ως το Σεπτέμβρη ακόμη περισσότερο, αν δημιουργηθεί ένα εθνικό κοινωνικό μέτωπο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων. Θα ζητήσουμε να στηριχθεί αυτό το κείμενο και πολιτικά από τα υπόλοιπα κόμματα. Πιστεύω ότι με αυτές τις θέσεις θα ταυτιστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και θα πάμε ακόμη ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη. Για να επιστρέψει η Ελλάδα στην “κοινωνική Ευρώπη”».

Το άρθρο Όλγα Γεροβασίλη: «Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019!» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα