Οι τρεις Καρέττα- Καρέττα ανάρρωσαν και επιστρέφουν «σπίτι» τους!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τρεις χελώνες καρέττα -καρέττα που είχαν βρεθεί τραυματισμένες, θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον την ερχόμενη Πέμπτη, 24/11/2016 και ώρα 11:00 το πρωί, στην παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ενυδείου Κρήτης του ΕΛΚΕΘΕ.

Το τμήμα Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου, με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα κατάφερε να χαρίσει ζωή στις τρεις χελώνες που είχαν βρεθεί σε πολύ κακή κατάσταση. Μετά από 16,

13 και 5 μήνες, το έμπειρο προσωπικό βοήθησε τις χελώνες να αναρρώσουν απόλυτα, για να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους σώες και αβλαβείς.

Σύμφωνα με την Δρ Ασπασία Στεριώτη, του τμήματος Ενυδρειολογίας, η μία χελώνα, 28 κιλών, θηλυκή, βρέθηκε να επιπλέει αδύναμη, με ανοιχτό εκτεταμένο βαθύ παλαιό τραύμα στο κεφάλι από προπέλα σκάφους, την Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελούντας και Σπιναλόγκας .

Η δεύτερη, τριών κιλών, βρέθηκε την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015 σε κοντινή περιοχή, εκβρασμένη, μπλεγμένη σε μάζα πλαστικών σκουπιδιών μέρος των οποίων είχε καταπιεί, ενώ άλλες πλαστικές ίνες είχαν περισφίξει το μπροστινό πτερύγιο στη βάση του.

Η τρίτη χελώνα, 1,5 κιλού, ακαθορίστου φύλου, βρέθηκε το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 στην περιοχή Επισκοπή Νότια της Ρεθύμνης, από εθελοντές, τραυματισμένη από αγκίστρι στον οισοφάγο με την πετονιά να προεξέχει από το στόμα της.

Οι καρέττα- καρέττα είναι έτοιμες πια, διπλά μαρκαρισμένες, τόσο με εξωτερική μεταλλική μάρκα, όσο και με εσωτερική υποδόρια μάρκα στο λαιμό, να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή του, το Ενυδρείο Κρήτης σημειώνει: «Τα ανθρωπογενή αίτια τραυματισμού (χτύπημα από προπέλα, πλαστικά, αγκίστρι) και η ανάγκη περίθαλψης των τριών χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργαζόμαστε καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και τρία ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν. Ευχόμαστε στις τρεις χελώνες να είναι καλοτάξιδες».

Το άρθρο Οι τρεις Καρέττα- Καρέττα ανάρρωσαν και επιστρέφουν «σπίτι» τους! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα