Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία

Παραμένει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα της Κριμαίας. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν κυρώσεις σε 13 Καναδούς αξιωματούχους που επέβαλε η Μόσχα και ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24/03) εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Οι κυρώσεις κατά των καναδών αξιωματούχων αποτελούν αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την καναδική κυβέρνηση σε έναν αριθμό ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών.
Μεταξύ των 13 Καναδών αξιωματούχων είναι η Κριστίν Χόγκαν, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ σχετικά με την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ο Γουέιν

Γάουτερς, γραμματέας του Συμβουλίου της Επικρατείας και Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, και άλλοι.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοικτή για εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία με τον Καναδά, αλλά θα απαντήσει σε εχθρικές κινήσεις» ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη διεθνών διαπραγματεύσεων για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της περιοχής της Κριμαίας σε ενέργεια και νερό επισήμανε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καλύπτει περίπου το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, και το 85% των αναγκών της σε νερό καθώς και ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ουκρανία, επισήμανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να αποφασιστεί μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ουκρανία για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Πρέπει να επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο για τον ανεφοδιασμό της χερσονήσου» είπε ο ρώσος πρωθυπουργός.
Τέλος, τη διαίρεση της Ουκρανίας κατά μήκος των γραμμών του συμφώνου που είχαν υπογράψει ο σοβιετικός ΥΠΕΞ Βιάτσεσλαβ Μολότοφ – με τον ομόλογό του της ναζιστικής Γερμανίας Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ το 1939, και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη ρήξη των δεσμών τους με το Κίεβο, πρότεινε από την πλευρά του ο ρώσος υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι!

Keywords
Τυχαία Θέματα