Οι συναλλλαγές στη Λετονία γίνονται πλέον με ευρώ

Το κέρμα της Λετονίας άλλαξε με την αλλαγή της χρονιάς, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη χώρα της Βαλτικής που εισέρχεται στην Ευρωζώνη και η 18η χώρα που υιοθετεί το ευρώ. Βέβαια, η είδηση δεν έχει ενθουσιάσει τους κατοίκους της χώρας, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Monde, οι Λετονοί δεν έχουν καμιά όρεξη να πληρώνουν για τα χρέη της Ελλάδας.

«Οι Βρυξέλλες δεν

πούλησαν καλά το θέμα», λέει η Μπάιμπα Σαβρίνα, καθηγήτρια οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Ρίγας. «Μας παρουσίασαν το ευρώ με επιχειρήματα που θύμιζαν τη σοβιετική εποχή, ότι θα φέρει την ευημερία, ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας κλπ».

Το παράδοξο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι ότι αυτό το νόμισμα που τρομάζει τόσο πολύ δεν πρόκειται να διαταράξει τη ζωή των Λετονών. «Η οικονομία είναι ήδη προσανατολισμένη προς το ευρώ», λέει ένας διπλωμάτης. Η ισοτιμία του λατς με το ευρώ είναι αναλλοίωτη από το 2005 (ένα ευρώ ισοδυναμεί με 0,70 λατς) και πάνω από το 80% των τραπεζικών δανείων έχουν συναφθεί σε ευρώ, γεγονός που καθιστά την υποτίμηση πρακτικά αδύνατη.

Keywords
Τυχαία Θέματα