Οι σεισμοί… φέρνουν χρυσάφι!

Τι σχέση έχουν οι σεισμοί με τον μύθο για το άγγιγμα του Μήδα; Σύμφωνα με αυστραλιανή, επιστημονική έρευνα, το καυτό, υπόγειο νερό που κυλά μέσα από τα ρήγματα στον φλοιό της Γης, εξατμίζεται αυτόματα στη διάρκεια ενός σεισμού, αφήνοντας… εναποθέσεις χρυσού!

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και στις περιπτώσεις μικροσεισμών, οι οποίοι λόγω της συχνότητάς τους, πιθανότατα αποτελούν έναν από τους κυριότερους μηχανισμούς για τη δημιουργία κοιτασμάτων χρυσού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις,

η εκτίμηση είναι ότι το 80% του χρυσού στο υπέδαφος της Γης έχει δημιουργηθεί από το νερό χάρη στους «άφαντους» σεισμούς, ενώ ένα 10% έχει σχηματιστεί κάτω από τα ηφαίστεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωχημικό Ρίτσαρντ Χένλεϊ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και τον γεωφυσικό-σεισμολόγο Ντιον Γουίδερλι του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, αναφέρουν ότι το νερό, που συχνά τρυπώνει ανάμεσα στα ρήγματα των υπόγειων πετρωμάτων σε μεγάλα βάθη πολλών χιλιομέτρων, μεταφέρει στο εσωτερικό του διαλυμένες μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, πυριτίας, καθώς και άλλων στοιχείων με μεγαλύτερη αξία, όπως σωματίδια χρυσού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, ένας σεισμός προκαλεί απότομη και μεγάλη πτώση της πίεσης (έως 3.000 φορές) και σχεδόν αυτομάτως εξατμίζεται το νερό στα ρήγματα, το οποίο είχε θερμοκρασία γύρω στους 400 βαθμούς Κελσίου. Δημιουργούνται έτσι ατμοί και, παράλληλα, εξωθούνται τα σωματίδια χαλαζία και χρυσού να εναποτεθούν στις γειτονικές επιφάνειες των πετρωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα