Οι πολίτες ζητούν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη

Στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2012 προτάσσεται από τους ίδιους τους πολίτες η ανάγκη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. «Το αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης εκφράζεται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στις αναφορές των πολιτών που, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε οικονομικά βάρη, στρέφονται στον Συνήγορο του Πολίτη αναζητώντας χείρα βοηθείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών, σεβασμός των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, τήρηση των κανόνων με διαφάνεια αλλά κι ευελιξία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, προκειμένου η πολιτεία να προσφέρει

διέξοδο και να στηρίξει τους πολίτες που δοκιμάζονται, είναι το ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία, αναφέρει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, στην ετήσια έκθεση της, την οποία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει υποχώρηση στο επίπεδο της προστασίας των δικαιωμάτων ούτε να αφήσουμε να μετεξελιχθεί η οικονομική κρίση σε αμφισβήτηση της κοινωνικής συνύπαρξης και του κράτους δικαίου. Δεν δοκιμάζονται μόνον οι πολίτες αλλά και το κράτος ως εγγυητής της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης», συμπλήρωσε.

Στη έκθεση υπάρχουν με απτά παραδείγματα οι επιπτώσεις της κρίσης σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων, ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών, όπως καθυστερήσεις συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, καθώς και φορολογικές επιβαρύνσεις, για πολλούς δυσβάστακτες, αποτελούν θέματα αιχμής. Την ίδια στιγμή γίνονται πιο εμφανή τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η ένταση στα σχολεία ή ο αυξημένος κίνδυνος απολύσεων γυναικών σε περίοδο που προστατεύονται λόγω μητρότητας.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ένα θεσμός πολύ σοβαρός και αποτελεί για τον πολίτη καταφύγιο» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης συμπληρώνοντας ότι «πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ασχοληθούμε ακόμα πιο έντονα για το πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, τα ατομικά δικαιώματα και πώς η δημοκρατία θα λειτουργεί ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης και οικονομικής διαχείρισης».

Keywords
Τυχαία Θέματα