Το βιβλίο ως δομικό στοιχείο

Η Χριστίνα Μήτρεντσε είναι μια διεθνής, διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός με έδρα το Λονδίνο. Υπότροφος του ιδρύματος A. Onassis, σπούδασε στο ΜΑ Fine Art και έλαβε το PG.diploma από το Chelsea College of Art & Design και το PGCE από το Greenwich του Λονδίνου. Έχει εκθέσει εκτενώς σε γκαλερί, μουσεία

και δημόσιους χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έργα της έχουν αποκτηθεί από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ανά τον κόσμο. «Add to my library» (Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου) είναι ο τίτλος ενός μεγάλου ερευνητικού διεθνούς project της Χριστίνας Μήντρεντσε και παράλληλα μια περιοδεύουσα έκθεση, μια ανοιχτή πλατφόρμα, που προσκαλεί διεθνείς επαγγελματίες του χώρου της τέχνης από όλο τον κόσμο. Ένα μέρος της έρευνας εκτίθεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου 2012. 

Πείτε μας για το θέμα της έκθεσης στην γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη

«Στην έκθεση “Silent reading mode” στην γκαλερί Λόλα Νικολάου από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 6 Οκτώβριου 2012 παρουσιάζω για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια επιλογή από σχέδια με γραφίτη και χρώμα, κολάζ, μεταξοτυπίες και γλυπτά από βιβλία, ως μέρος του project  "Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου, Τόμος ΙΙ”, ένα διεθνές project της τέχνης του βιβλίου και μέρος μιας σειράς εκθέσεων, που πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα χρονιά 2012-2013 σε σύγχρονες γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Είναι βασισμένο σε μια συνεχούς, συστηματικής μεθοδολογίας και αυτόνομης βιβλιοθήκης αναφορά με τίτλο “Βιβλιογραφική Ροή Δεδομένων”, η οποία συγκεντρώνει τους αγαπημένους τίτλους βιβλίων/συγγραφέων, με συνεισφορά από διεθνείς ειδικούς του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι προτάσεις αυτές  γίνονται στη συνέχεια κυριολεκτικά οι δομικές μονάδες διάρθρωσης, μέσω μιας σειράς έργων, που απεικονίζουν ιδιοσυγκρασιακά θεσμικά όργανα-ιδρύματα, βιβλιο-πύργους, βάθρα, ερείπια, και πληγωμένα βιβλία. Σε μια χρονική στιγμή που τα καθιερωμένα ιδρύματα εκμάθησης βρίσκονται σε κρίση παγκοσμίως, εστιάζω στις έννοιες του εναλλακτικού, του οριακού ή αντί-ιδρύματος». 

Ποιες ήταν οι επιρροές σας; 

«Αντλώ από την παραδοσιακή μορφή του βιβλίου, αλλά και από το ίντερνετ και καλλιτέχνες, όπως ο John Latham, και παρουσιάζω ένα παραδόξως κωμικό ρεπερτόριο εκτοπισμένων βιβλιοθηκών σε μορφή λαβύρινθων, με επιρροές από το Μουσείο Sir John Soane, το Μουσείο τέχνης “New Tate” και ελληνικά ή άλλα ερείπια, όπως το “Στόουνχεντζ” μεταξύ άλλων. Φορτισμένοι χώροι του εννοιολογικού σχεδίου επιβεβαιώνουν την πρόταση του Joseph Beuys ότι το σχέδιο είναι “ένα ιδιαίτερο είδος σκέψης” και προορίζονται κυρίως για κάνουν τους θεατές να σκεφτoύν το “κείμενο” του πολιτισμού τους σε κρίση». 

Γιατί χρησιμοποιείς το βιβλίο ως γλυπτό; 

«Είναι δήλωση για τη σχέση της πληροφορίας ως υλικού και την ιδιοκτησία της στο ιντερνέτ. Καθ’ όλη τη διαδικασία τα βιβλία απειλούνται ως φυσικά αντικείμενα και εκτείνονται  πέρα από την αξία

Keywords
Τυχαία Θέματα