Οι ολυμπιονίκες της… ζωής!

-Με μηδαμινή βοήθεια και στήριξη από την Πολιτεία, οι Παραολυμπιονίκες «παλεύουν» μόνοι τους και με δικά τους μέσα να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους «μήνυμα» συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει κανείς «αφανείς» ήρωες και αυτό διότι οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες παραμένουν στην αφάνεια και βγαίνουν από αυτή μόνο όταν κερδίσουν κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μόνο τότε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Πολιτεία τους θυμούνται και αφιερώνουν λίγο χρόνο σε αυτούς τους ανθρώπους, που καθημερινά αγωνίζονται στον μεγάλο… αγώνα της ζωής. Δεν είναι ποδοσφαιριστές, δεν είναι μπασκετμπολίστες, δεν έχουν, ούτε πρόκειται ποτέ να βγάλουν λεφτά, δεν είναι καν αρτιμελείς, είναι απλά αθλητές, που αντιμετωπίζουν από μικρά μέχρι σοβαρά προβλήματα αναπηρίας.

Και όμως αυτοί οι αθλητές κατάφεραν το 2008 να «συγκινήσουν» τους πάντες, φέρνοντας στη χώρα μας 24 μετάλλια, την ίδια στιγμή που άλλοι προβεβλημένοι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων αναδεικνύονταν, με την «αμαρτωλή» ιστορία του ντόπινγκ, σε αρνητικούς πρωταγωνιστές. Έτσι και τώρα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες ετοιμάζονται σκληρά σε καθημερινή βάση για να μας προσφέρουν για ακόμη ένα καλοκαίρι μεγάλες στιγμές, που τις έχουμε όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη. Η «Αττική» μίλησε με δύο καταξιωμένους αθλητές και Παραολυμπιονίκες, την Ανθή Καραγιάννη και τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη.

«Παλεύουμε μόνοι μας…»

Η Ανθή Καραγιάννη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η Ανθή έχει περιορισμό όρασης εκ γενετής, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να κατακτήσει 4 Ολυμπιακά μετάλλια και άλλα τόσα παγκόσμια πρωταθλήματα στον στίβο και συγκεκριμένα στα αγωνίσματα του άλματος εις μήκος, καθώς και των 100 και 200 μέτρων. Εξάλλου, μια βόλτα μέχρι την Καβάλα, όπου διαμένει, αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό το κορίτσι, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία της Καβάλας (το γήπεδο της Καβάλας φέρει το όνομα «Δημοτικό Στάδιο Ανθή Καραγιάννη» προς τιμήν της), αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα προβλήματα για την Ανθή, όπως και για όλους τους αθλητές, πολλά, με τους Ολυμπιακούς να πλησιάζουν. «Δυστυχώς, παλεύουμε μόνοι μας», μας λέει αρχικά, εξηγώντας ότι «οι εγκαταστάσεις, που προπονούμαστε, έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν συντηρούνται λόγω οικονομικής στενότητας, ενώ η Πολιτεία οφείλει χρήματα σε πολλούς αθλητές. Για να καταλάβει κανείς, πληρωθήκαμε τα χρήματα για την προσπάθειά μας στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου (2008) μόλις στα τέλη του 2010. Από τότε δεν έχουν δοθεί άλλα χρήματα». Η Ανθή, όπως μας είπε, θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και στέλνει το δικό της μήνυμα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διάγει η χώρα: «Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι ο Έλληνας θα τα καταφέρει. Όταν θέλουμε, μπορούμε όλοι μαζί και ξεπερνούμε τα προβλήματα. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι». Ωστόσο, όπως μας είπε η Ολυμπιονίκης, «όταν κάνω παιδιά, δεν θα

Keywords
Τυχαία Θέματα