Οι μη γόνιμοι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, οι άντρες που πάσχουν από έλλειψη σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ουρολογίας Μάικλ Άιζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που εξέτασαν 2.238 μη γόνιμους άντρες με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 451 εμφάνιζαν αζωοσπερμία.

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι άνδρες με πρόβλημα γονιμότητας έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να

εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, στην περίπτωση των ανδρών με αζωοσπερμία, ο κίνδυνος είναι σχεδόν τριπλάσιος, ενώ για τους υπογόνιμους άνδρες χωρίς αζωοσπερμία ο κίνδυνος καρκίνου είναι αυξημένος μόνο κατά 1,4 φορές. Ακόμη, για τους άνδρες κάτω των 30 ετών με αζωοσπερμία, ο κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τους στείρους άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν έλλειψη σπερματοζωαρίων.

«Ο κίνδυνος ενός αζωοσπερμικού άνδρα να εμφανίσει καρκίνο, είναι παρόμοιος με αυτόν ενός μέσου άνδρα μεγαλύτερου κατά δέκα χρόνια», δήλωσε ο Άιζενμπεργκ σημειώνοντας ότι «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η στειρότητα μπορεί να αποτελεί βαρόμετρο για τη συνολική υγεία ενός άνδρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα