Οι μεγάλες συμμαχίες των πετρελαίων

Μπορεί ο υδράργυρος στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία να έχει ανέβει αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι επηρεάζει τις πολυεθνικές μπίζνες. Τρανή απόδειξη το πετρέλαιο. Λίγες μέρες πριν την επανέναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τις κορώνες για επιστροφή στις μέρες του ψυχρού πολέμου, η αμερικανική ExxonMobil, η ρωσική Rosneft, η ιαπωνική SODECO και η ινδική ONGC

έστησαν στη ρωσική Άπω Ανατολή μία απο τις μεγαλύτερες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στον κόσμο. Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα «Bérkut» στο κοίτασμα Αρκουτούν-Νταγκί στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μήκος της πλατφόρμας είναι 105 μέτρα, το πλάτος 60 μ., ενώ το ύψος 144 μ.. Δηλαδή, μπορεί να συγκριθεί με ένα κτίριο 50 ορόφων. Το συνολικό βάρος της πλατφόρμας μαζί με τη βάση ξεπερνά τους 200 χιλ. τόνους. Στην πλατφόρμα θα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα σύστημα αντισεισμικής προστασίας που επιτρέπει την αντοχή σε σεισμό ισχύος 9 Ρίχτερ χωρίς να διαταραχτεί η λειτουργία. Επίσης, η πλατφόρμα «δεν φοβάται» τις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει στους -44 βαθμούς, ενώ μπορεί να αντέξει σε τσουνάμι ύψους άνω των 18 μέτρων και στην πίεση πάγου πάχους 2 μέτρων. Το προσεχές διάστημα στη «Bérkut» θα τεθούν σε λειτουργία συστήματα πυροπροστασίας, ενώ θα αρχίσει και η πλήρωση της κατοικήσιμης μονάδας. Η εξόρυξη προγραμματίζεται να αρχίσει φέτος το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών. Η εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος θα προσθέσει στην ετήσια παραγωγή του προγράμματος «Σαχαλίνη-1» μέχρι 4,5 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Το «Σαχαλίνη-1», είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας που πραγματοποιείται στη Ρωσία στα πλαίσια της διαμοίρασης προϊόντος. Γι’ αυτό στην υλοποίησή του συμμετέχουν μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρίες. Το 30% των μετοχών του έργου ανήκει στην αμερικανική ExxonMobil, ένα άλλο 30% στην ιαπωνική SODECO και από ένα 20% στη ρωσική Rosneft και στην ινδική ONGC. Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εξορυχτεί 64 εκατ. τόννοι. Ωστόσο, η άντληση πετρελαίου στο συγκεκριμένο έργο, σταδιακά μειώνεται. Συνολικά το 2014 μπορεί να πέσει κατά 6% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και να φτάσει τους 6,6 εκατ. τόνους. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οι πολυεθνικοί εταίροι εγκατέστησαν τη νέα πλατφόρμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rosneft, ως το 2018 η εξόρυξη -βάσει του προγράμματος «Σαχαλίνη-1»- θα ξεπεράσει του 10 εκατ. τόνους ετησίως.

The post Οι μεγάλες συμμαχίες των πετρελαίων appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα