Οι καταγγελίες για την ΕΛΣΤΑΤ στον Άρειο Πάγο

Το πόρισμα του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου οδήγησε σε δικογραφία, η οποία βρίσκεται πλέον στο γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντέλη.

Η δικογραφία αφορά τις καταγγελίες για τη διαμόρφωση των στοιχείων εκ μέρους της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορούσαν το ύψος του ελλείμματος του 2009 και ο αντιεισαγγελέας θα αποφασίσει εάν θα διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή.

Εν

τω μεταξύ, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Στο ΠΑΣΟΚ αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι ο φάκελος πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαβιβαστεί στη Βουλή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αν αποφασιστεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, αυτή θα πρέπει να διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες και για την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, από το 2004 έως το 2009, και όχι μόνο για την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αντίθετα, από το κόμμα της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι η δικογραφία δεν έχει καμιά αναφορά στην περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή και πως «για την υπόθεση του ελλείμματος δεν μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός στη διερεύνηση ευθυνών». Ζητούν, μάλιστα, να παραιτηθεί τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και όποιοι άλλοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πάντως, η τρόικα εξέφρασε την απορία της σε κυβερνητικά στελέχη για το γεγονός ότι η εισαγγελία ανασύρει το θέμα της αναπροσαρμογής του ελλείμματος, καθώς ως γνωστόν υπήρξε συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat.

Keywords
Τυχαία Θέματα