Μπατατούδης, Ραπτόπουλος, Κοσκωτάς και… τ’ άλλα παιδιά στη λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

To πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες στους οφειλέτες του Δημοσίου δίνει η δημοσιοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικών, της λίστας με τα ονόματα των 4.152 φορολογουμένων, που χρωστούν συνολικά στο Δημόσιο 14,877 δισ. ευρώ, από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πρόκειται για τον κατάλογο των φυσικών προσώπων οφειλετών του Δημοσίου

-με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ-, ενώ έχει προηγηθεί και η δημοσιοποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις – οφειλέτες.

Συνολικά, και οι δύο κατηγορίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 42 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -μέχρι και 60 δόσεις- όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιρειών, συμβούλων και εισπρακτικών εταιρειών, που θα αναλάβουν περάσουν από «κόσκινο» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλοοφειλετών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στη λίστα των φυσικών προσώπων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογουμένων, για τους οποίους είναι αμφίβολο αν το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο λογιστής Νίκος Κασιμάτης από τη Θεσσαλονίκη, που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο Δημόσιο 952 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες, χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφικτή η είσπραξη των οφειλών τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, μεταξύ άλλων, στη λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Μπατατούδης -πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ- με οφειλές 2,5 εκατ. ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, με χρέη 1,15 εκατ. ευρώ, όπως και ο ιδιοκτήτης της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος, με χρέη 14,29 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα των Γιώργου και Σταύρου Κοσκωτά, με χρέη 2,4 εκατ. ευρώ έκαστος. Επίσης, εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, για χρέη ύψους 515.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους τους, καθώς και οφειλέτες που έχουν κηρύξει πτώχευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα