Οι ΗΠΑ εξαιρούν 11 χώρες από τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την προσωρινή εξαίρεση 11 χωρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, από την επιβολή κυρώσεων λόγω της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ενέργειες

αυτών των χωρών δεν ήταν εύκολες. Έπρεπε να επανεξετάσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες σε μία κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και να βρουν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις για το ιρανικό πετρέλαιο, στο οποίο βασίζονταν». Μεταξύ των χωρών που εξαιρέθηκαν συγκαταλέγονται επίσης το Βέλγιο, η Βρετανία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ιαπωνία.

Παρόλα αυτά, στη λίστα των χωρών δεν συμπεριλήφθηκαν η Κίνα και η Ινδία, οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, καθώς και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, Τουρκία και Νότια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς από το Ιράν. Με την απόφαση αυτή οι τράπεζες των χωρών αυτών θα έχουν μία εξάμηνη περίοδο χάριτος για τη διακοπή των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, η οποία διαχειρίζεται τις εξαγωγές, αποφεύγοντας τον αποκλεισμό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πηγή: www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα