Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί προστατεύουν την υγεία μας!

Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο, οι ηλικιωμένοι χορευτές βελτιώνουν όχι μόνο τα πόδια αλλά και την καρδιά τους, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα έγινε σε 40 άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και με μέση ηλικία 73 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ασκηθεί καθόλου το προηγούμενο έτος. Κάποιοι από αυτούς παρακολούθησαν ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών ελληνικών χωρών, ενώ οι

υπόλοιποι ακολούθησαν το συνηθισμένο καθιστικό τρόπο ζωής.

Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν παρακολουθήσει τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, πηδούσαν κατά μέσο όρο 10% ψηλότερα και 6% ταχύτερα. Επιπλέον η δύναμη των ποδιών τους είχε αυξηθεί κατά 10%, σε σχέση με την φυσική τους κατάσταση στην έναρξη της έρευνας και πριν τη συμμετοχή στο χορευτικό.
Όπως διαπιστώθηκε, είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει χορούς.

Συμπέρασμα: Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί που είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους ηλικιωμένους βοηθούν στην υγεία τους.

«Τα φυσιολογικά οφέλη των ελληνικών χορών θα μπορούσαν να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή τους, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τον συντονισμό και να μειώσουν τον κίνδυνο των πτώσεων και των τραυματισμών. Είναι δυνατό οι ελληνικοί χοροί να χαρίζουν καρδιακή οφέλη όπως τα προγράμματα της Ζούμπα με μουσική λάτιν», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ζαχαρίας Βορδός.

Keywords
Τυχαία Θέματα