«Οι χώρες του Νότου ευθύνονται για τα προβλήματά τους»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε για την κρίση χρέους που «γονατίζει» τον ευρωπαϊκό Νότο ότι «πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους -επί χρόνια ή επί δεκαετίες- παραλείψεις».

Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση έξι ευρωπαϊκών εφημερίδων σε 7.000 αναγνώστες για τη γνώμη τους για τους Γερμανούς. Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προέκυψε

ότι οι χώρες του Νότου έχουν μάλλον αρνητική άποψη για τη χώρα.

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι στον ευρωπαϊκό νότο απεικονίζεται συχνά με... χιτλερικό μουστάκι, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, «ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων».

Επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους. «Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη, εάν οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».

Σε συνέντευξή της στην Muenchner Merkur, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα