Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από την τρόικα, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα 6,8 δισ. ευρώ, που ενέκρινε χθες το βράδυ τo Eurogroup και βάσει του οποίου ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες της απόλυσης στο Δημόσιο.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό προβλέπει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και -από τις 23 Σεπτεμβρίου- της δημοτικής αστυνομίας. Ειδικότερα, παύουν να υπάρχουν οι θέσεις της ειδικότητας των σχολικών

φυλάκων, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι σχολικοί φύλακες που υπάρχουν τώρα, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, εκτός από όσους έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%, ή όσους έχουν εξαρτώμενα μέλη με τέτοιου βαθμού αναπηρία, τους πολύτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και από όσους ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα με τον παρόντα νόμο.

Το πολυνομοσχέδιο όμως βάζει τέλος και στην δημοτική αστυνομία, με εξαίρεση πάλι τους υπαλλήλους με τα προαναφερθέντα κοινωνικά κριτήρια. Παρά την κατάργηση του κλάδου, οι δήμοι δεν θα χάσουν τα έσοδα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας, τα οποία θα συνεχίσουν να εισπράττονται. Τα κινητικά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τη δημοτική αστυνομία, παραμένουν στην κυριότητα των δήμων. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορισθεί η άσκηση αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας από υπαλλήλους των δήμων.

Στο κεφάλαιο Α’, που αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται ότι παρέχεται στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των δήμων η δυνατότητα να εκφράζει γνώμη επί των σχεδίων προϋπολογισμού των ΟΤΑ στο στάδιο της κατάρτισής τους. Ταυτόχρονα,
παρέχεται η δυνατότητα να αναζητά από τους ΟΤΑ το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης ως πρόσθετα στοιχεία στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η όποια καθυστέρηση αποστολής των Οργανωμένων Πλαισίων Δράσης από τους ΟΤΑ προβλέπει κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου.

Το Παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ στον ετήσιο προϋπολογισμό τους και στο Οργανωμένο Πλαίσιο Δράσης που περιλαμβάνει τους μηνιαίους οικονομικούς στόχους.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών αποκτούν εξουσιοδότηση στις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών και «ξεκόβονται» οι προϋπολογισμοί από τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα Ετήσια Προγράμματα Δράσης. Διατηρείται, όμως, ως προϋπόθεση για την ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού η κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος, ώστε να υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις των πιστώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα