Οδηγός φορολογικής επιβίωσης για τα ακίνητα

-Ποια είναι τα σημεία κλειδιά της δήλωσης

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Τον δικό τους… Γολγοθά θα ανέβουν για άλλη μια χρονιά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι συνεχείς φορολογικές αλλαγές επιφέρουν πρόσθετα βάρη στην… πλάτη τους. Για να «ξεμπλέξει» κάπως την κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε εγχειρίδιο για τις πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις, που έχουν φέτος οι πολίτες, αλλά και συνηθέστερα λάθη ή απορίες των φορολογουμένων σχετικά με το Ε9 του έτους 2012 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011 και 2012.

Από τον φορολογικό οδηγό του ΥΠΟΙΚ γίνεται

κατανοητό πως όσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του 2011 ή και την 1η Ιανουαρίου του 2012 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ενώ αν αυτά τα ακίνητα ήταν στην κατοχή τους και την 1/1/2011, αλλά και την 1/1/2012, θα πληρώσουν εις διπλούν τον ΦΑΠ. Παράλληλα, όσοι είχαν το 2011 μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω διαδικτύου, νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), στην οποία θα πρέπει να καταγράψουν τις συγκεκριμένες μεταβολές. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου 2012. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση στρέφεται στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων, τότε οι φόροι θα «βουλιάξουν» τα νοικοκυριά.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν το Ε9

Πρώτα απ’ όλα υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012 πρέπει να κάνουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2011, όπως και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2012 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών. Την ίδια υποχρέωση έχει και όποιος στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών (έτη 2005 έως 2011), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων. Τέλος, και το προστατευόμενο μέλος υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση εντός του 2011. Επιπλέον και όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλει δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών και διέκοψαν τις εργασίες τους μέχρι 31-12-2011, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Τα σημεία-κλειδιά για το Ε9

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες υποβολής του Ε9, σημειώνεται πως οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο, ενώ σε περίπτωση θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του υπόχρεου μέχρι 31-12-2011, ο υπόχρεος-σύζυγος θα υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2012, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα