Οχήματα σε… αποσύνθεση

-Υπεύθυνες για την καταγραφή και περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του εκάστοτε δήμου, οι οποίες μπορούν να επιβάλλουν και τα ανάλογα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Η εικόνα των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων σε δρόμους, πλατείες και πεζόδρομους της Αθήνας δεν αποτελεί πλέον διόλου πρωτόγνωρη εικόνα. Τη στιγμή που η λέξη πάρκινγκ ή αλλιώς θέση στάθμευσης σε πολλές περιοχές της Αττικής αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός», χιλιάδες αυτοκίνητα, και όχι μόνο, βρίσκονται

μονίμως παρκαρισμένα ή… ακίνητα στους δρόμους. Ολοένα και περισσότερα οχήματα αφήνονται στην τύχη τους, ενώ πολλές φορές οι ιδιοκτήτες τους τα μετατρέπουν σε… αποθήκες. Το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, καθώς είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις οχημάτων, που έχουν εγκαταλειφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δημόσιο χώρο, είτε δημιουργώντας εστίες μολύνσεως, είτε θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των περαστικών.

Το «καθάρισμα» αναλαμβάνουν οι… δήμοι

Σύμφωνα με το Π.Δ. 116/04, για τη διαδικασία συλλογής οχημάτων η αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου οφείλει, όταν εντοπίσει το εγκαταλειμμένο όχημα, να επικολλήσει πάνω του ειδικό αυτοκόλλητο, χαρακτηρίζοντάς το εγκαταλελειμμένο. Μέσα σε 15 ημέρες από την επικόλληση του σήματος η υπηρεσία του δήμου ενημερώνει τις υπηρεσίες Ασφάλειας για διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περίπτωσης κλοπής, υπεξαίρεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του εντός 45 ημερών, τότε περιέρχεται στην κατοχή του οικείου δήμου. Περισσότερο χρονοβόρα είναι η διαδικασία, όταν το όχημα φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, αφού το χρονικό διάστημα απόσυρσης του αυτοκινήτου διπλασιάζεται και φτάνει τις 90 ημέρες, εφόσον δεν έχει επικολλημένο σήμα τελών κυκλοφορίας.

Δήμος Αθηναίων: «Σε 365 μέρες απομακρύνθηκαν 2.371 οχήματα!»

Τα τηλέφωνα πολιτών, που αφορούν καταγγελίες για εγκαταλελειμμένα οχήματα, στον τετραψήφιο αριθμό 1960 της γραμμής καθαριότητας του δήμου Αθηναίων είναι καθημερινά. Η «Αττική Περιφέρεια» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων Ανδρέα Βαρελά, ο οποίος μας γνωστοποίησε πως από τις αρχές του 2011 έως και τον Νοέμβριο αποσύρθηκαν από τους δρόμους της Αθήνας 1.895 αυτοκίνητα, 476 δίκυκλα, μπαγκαζιέρες, τρέιλερ, τροχόσπιτα και 3 βάρκες(!), ενώ μόνο τον Νοέμβριο απομακρύνθηκαν 177 οχήματα και 10 αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες.

«Έχουμε βρει στους δρόμους της πρωτεύουσας ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, για να συνεχίσει λέγοντας πως «εάν ένα όχημα παραβιάζει τη νομοθεσία, είτε περιβαλλοντική είτε οδική, όπως καταλήψεις δημόσιων χώρων, τότε αυτό απομακρύνεται άμεσα μετά την καταγραφή του, χωρίς να τηρηθεί η χρονική προθεσμία απόσυρσής του. Είναι γεγονός πάντως, πως σε πολλά σημεία παρατηρείται αντικοινωνική συμπεριφορά των ιδιοκτητών, καθώς τα οχήματά τους εμποδίζουν διαβάσεις ΑΜΕΑ, αλλά και την προσπέλαση απ

Keywords
Τυχαία Θέματα