Κινούμενη άμμος το ΠΑΣΟΚ

-Ένταση εν όψει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

-Αναζητούν στίγμα και τα κορυφαία στελέχη

-Διαλύουν το ηθικό οι δημοσκοπήσεις

Σε κινούμενη άμμο έχει μεταβληθεί το ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες εξελίξεις εντός και εκτός Βουλής το έχουν οδηγήσει σε κατάσταση πρωτοφανούς ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Την ίδια ώρα η ψυχολογία στο εσωτερικό του θρυμματίστηκε κι άλλο ύστερα από τη νέα

δημοσκόπηση, που το εμφανίζει όχι απλώς με περαιτέρω μείωση των ποσοστών του, αλλά και στην πέμπτη θέση πανελλαδικά. To κόμμα που κέρδισε τις εκλογές του 2009 με 44% αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει στο 12% και εκτός από τη Ν.Δ., που προπορεύεται με 30,5% στη μέτρηση της εταιρείας VPRC, βρίσκεται πίσω από τη «Δημοκρατική Αριστερά», το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνται στα επίπεδα του 12,5-13%.

Ο συνδυασμός αυτού του αποτελέσματος με την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της Τρίτης κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έχει προκαλέσει καταλυτικές διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ φάνηκε ύστερα από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δρομολογούνται ομαλά οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας, ξέσπασε νέα νευρική κρίση. Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πυροδότησε ακόμη περισσότερο το κλίμα, με αποτέλεσμα να προκύψει η πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη -και η πρωτοβουλία βουλευτών να συγκεντρώσουν υπογραφές- για την επείγουσα σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το παζλ των τελευταίων εξελίξεων συμπληρώνεται από τη δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα γίνει «μακελειό», αν κάποιος «πειράξει» τον Γ. Παπανδρέου, με αφορμή το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι «δεν είχε διαβάσει» το Μνημόνιο, όταν ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ουσιαστικά η πρόταση Σκανδαλίδη επανέφερε τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ εκεί που ήταν πριν από τις γιορτές. Δηλαδή πότε και πώς έπρεπε να λυθεί το θέμα της ηγεσίας. Εκ των πραγμάτων τώρα διαπιστώνεται ότι ο χρόνος μέχρι τις 18 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί η εκλογή της νέας ηγεσίας, είναι πολιτικά μακρύς. Όταν όμως τον Δεκέμβριο φούντωσε η εσωκομματική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει ένα σχήμα διαρχίας, που πρόβλεπε την άμεση εκλογή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιου πρωθυπουργού, αυτό απορρίφθηκε. Τώρα που οι εξελίξεις θέτουν το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε -μέσω σχετικής δήλωσης και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη- ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν αλλάζουν και ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα περιλαμβάνει «κάλπες», αλλά πολιτική συζήτηση.

Αβεβαιότητα

Ουδείς βέβαια μπορεί να προεξοφλήσει αν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι εξελίξεις θα είναι ευθύγραμμες. Το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες, με τις οποίες θα κινηθούν οι βουλευτές και τα στελέχη. Είναι ενδεικτικό ότι στην ψηφοφορία της Τρίτης τα κίνητρα των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν -ε

Keywords
Τυχαία Θέματα