ΟΑΕΕ: Τέλος στην προσωρινή σύνταξη με χρέη άνω των 20.000 ευρώ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τέλος στις προσωρινές συντάξεις για όσους χρωστούν 20.000 ευρώ και πάνω προς τον ΟΑΕΕ βάζει η νέα εγκύκλιος του Οργανισμού για τις προϋποθέσεις χορήγησης και τα ποσά της νέας προσωρινής σύνταξης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προσωρινή σύνταξη δικαιούνται όσοι έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων και εφόσον

εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης (η εξαγορά του χρόνου θα γίνεται τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου).

Για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα ποσά της προσωρινής σύνταξης κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ (για πλήρη σύνταξη), μειωμένα δηλαδή κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω χηρείας , αναπηρίας η πρόωρης συνταξιοδότησης, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μπορεί να κατέβει ακόμα και στα 192 ευρώ. Ο χρόνος έκδοσης της προσωρινής σύνταξης δεν θα υπερβαίνει του δύο μήνες.

Μάλιστα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι δίδεται προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία ή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις. Για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης θα πρέπει να προκύπτει αποδεδειγμένα αναπηρία τουλάχιστον 50%.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν μετά τις 12 Μαΐου 2016 και κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Το άρθρο ΟΑΕΕ: Τέλος στην προσωρινή σύνταξη με χρέη άνω των 20.000 ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα