Ο πρώτος φωτοβολταϊκός δρόμος στον κόσμο- Η αμύθητη αξία του (photos)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο πρώτος φωτοβολταϊκός δρόμος στον κόσμο, είναι πλέον πραγματικότητα και οι οδηγοί της Νορμανδίας είναι σε θέση να τον «απολαύσουν». Στον επαρχιακό δρόμο της κωμόπολης Tourouvre-au-Perche, 3.500 κατοίκων, 2.000 m2 ασφάλτου καλύφθηκαν με πάνελ φωτοβολταϊκών.

Ειδικά υλικά επιτρέπουν στα πάνελ να αντέχουν σε κυκλοφορία παντός τύπου οχήματος, ακόμη και φορτηγών, ενώ τα λάστιχα των οχημάτων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Πρόκειται για κάτι μοναδικό, ένα έργο τεράστιας αξίας που εγκαινιάστηκε από την υπουργό Ενέργειας

της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σκοπός της οποίας ήταν να δημιουργηθεί στη γαλλική περιφέρεια ένα ενεργειακό πρότυπο. Η ίδια, τον περασμένο Οκτώβρη που άρχισαν οι εργασίες, δήλωσε πως «ο δρόμος των φωτοβολταϊκών υπόσχεται πράσινη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και καινοτομία».

Το έργο παρά την μεγάλη δύναμη του δέχεται έντονες κριτικές, εξ’ αιτίας του αμύθητου κόστους που έφτασε τα 5 δις ευρώ, ποσό που ξόδεψε το γαλλικό κράτος, χωρίς να είναι βέβαια η απόδοση του δρόμου.

Η ιδέα του φωτοβολταϊκού δρόμου, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας χωρίς να επιβαρύνονται τα γεωργικά κτήματα ή οι φυσικοί βιότοποι, ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν.

Δυο Αμερικανοί από το Αϊντάχο, ο Scott και η Julie Brusaw ίδρυσαν την εταιρεία Solar Roadways, με πολλές χώρες να αντιγράφουν την ιδέα αλλά καμία να μην ολοκληρώσει κάποιο πείραμα σε μεγάλο κομμάτι δρόμου.

Η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Colas (Ομιλος Bouygues) και το Εθνικό Ινστιτούτο ηλιακής ενέργειας (INES), μαζί με τους ειδικούς της Γαλλίας, δοκίμασαν να επεκτείνουν την ιδέα και πέντε χρόνια μετά άρχισαν να την υλοποιούν στη Νορμανδία.

Όπως ανέφερε η κατασκευαστική, μια επιφάνεια 20 τετραγωνικών προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια σε μία οικογένεια ενώ το 1 χιλιόμετρο πάνελ, όσο δηλαδή ο δρόμος, αποδίδει το αντίστοιχο της κατανάλωσης σε δημόσιο φωτισμό μιας πόλης 5 000 κατοίκων.

Το άρθρο Ο πρώτος φωτοβολταϊκός δρόμος στον κόσμο- Η αμύθητη αξία του (photos) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα