The Handmaiden: Αριστουργηματική & πανέμορφη «Υπηρέτρια»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από την Κλαίρη Μπάμπαλη & την Ηρώ Μητρούτσικου

Βαριά, ερωτική, ατμοσφαιρική, μια ταινία χάρμα οφθαλμών, από τον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν-Γούκ .

Ο ΣΚΗΝΟΘΈΤΗΣ:

Ο Παρκ Τσαν-Γουκ γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε φιλοσοφία στη Νότια Κορέα αλλά δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός κινηματογράφου. Ως σκηνοθέτης, η πρώτη μεγάλη εμπορική του επιτυχία, είναι το βραβευμένο «Joint Security Area» (2001).

Άλλη μεγάλη επιτυχία του είναι το «I m Cyborg and that s Ok.» (2007), ενώ η πρώτη του Αγγλόφωνη Χολιγουντιανή ταινία είναι το «Stoker» (2013).

Αγαπημένο του θέμα η εκδίκηση, θέμα πάνω στο οποίο δημιούργησε μια ολόκληρη τριλογία με τα εξής έργα, «Sympathy for Mr. Vengeance» (Τελευταία εκδίκηση, 2002) «Old Boy» (2004), «Lady Vengeance» (Η Εκδίκηση μια κυρίας, 2005) . Το «Oldboy» φέρνει χαμό, το 2003, στην Κρουαζέτ και προσελκύει το μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον (Μέγα Βραβείο της Επιτροπής).

Το θέμα της εκδίκησης είναι κάτι που συνεχίζει να τον ενδιαφέρει πολύ και δεν παραλείπει να μας το δείξει και στην «Υπηρέτρια». Ωστόσο, αυτό το φιλμ, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το «Old Boy». Πρόκειται για ένα πανέμορφο (αισθητικά) ερωτικό αριστούργημα και δεν έχει καμία σχέση με τη φοβία και τη φτώχια του «Old Boy».

Πολιτικά λαλίστατος, αντίθετος με την πορεία της διακυβέρνησης, είχε συμμετοχή σε σοβαρή διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα, να συμπεριλαμβάνεται, στη λίστα των καλλιτεχνών, στους οποίους η πρόεδρος έχει απαγορεύσει την υποστήριξή τους.

Σε σχέση με τις Κορεάτικες ταινίες του, ο Παρκ Τσαν-Γούκ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως καινοφανής. Όμως, όντας ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της Νοτίου Κορέας, επιστρέφει στα γνώριμα εδάφη κι έτσι το καινούργιο του αριστούργημα, «Η Υπηρέτρια», τον εκτινάσσει στο παγκόσμιο στερέωμα, όπως είχε κάνει και πριν 12 χρόνια το «Oldboy».

«Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ»

Για την τελευταία του ταινία, βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέως Σάρα Γουότερς “Fingersmith”. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος κατά τη μεταφορά του σε σενάριο, χρειάστηκε να μας εμφανίσει μία αριστοκρατική τάξη και γι αυτό το τοποθέτησε χρονικά στη δεκαετία του 1930, τότε που η Κορέα ήταν υπό Ιαπωνική κατοχή. Επίσης, μας έδειξε ένα Δυτικού τύπου Ψυχιατρείο, για να φανεί ότι εκείνη την περίοδο γινόταν μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Κορέας, σύμφωνα με τα Δυτικά πρότυπα.

Οι πρωταγωνιστές του, Κιμ Μιν-Χι, Κιμ Τάε-Ρι, Χα Τζουνγκ-Γου, Τσο Γιν-Γουνγκ, Κιμ Χάε-Σουκ, Μουν Σο-Ρι, αποτελούν ένα βαρύ καστ, που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της ταινίας.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Μία νεαρή και όμορφη Γιαπωνέζα κληρονόμος ζει μία μοναχική ζωή, σε ένα μεγάλο και πανέμορφο κτήμα στην ύπαιθρο, με τον αυταρχικό -και φοβερά ιδιόρρυθμο- θείο της.

Από αυτόν έχει διδαχτεί γραφή και, κυρίως, ανάγνωση, καθότι ο θείος της ηγείται λέσχης ανάγνωσης ερωτικών διηγημάτων, στα οποία, ενίοτε, γίνονται και κάποιες μικρές αναπαραστάσεις. Όταν η θεία της -το τελευταίο άτομο στον κόσμο που την αγαπούσε- αυτοκτονεί, η μικρή παίρνει τη θέση της στο αναλόγιο, ενώ ο θείος την κακοποιεί σωματικά, αλλά κυρίως, ψυχολογικά.

Ο θείος ορίζει απόλυτα τη ζωή της ορφανής ανιψιάς του, ώστε να εκμεταλλεύεται την τεράστια περιουσία που της άφησαν οι γονείς της. Εμπνεόμενος από τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, διαθέτει μία τεράστια βιβλιοθήκε-συλλογη με σκοτεινά βιβλία και διοργανώνει δημοπρασίες, με πελάτες άνδρες, φυσικά.

Απομονωμένη όπως είναι, η νεαρή αριστοκράτισσα, γίνεται στόχος ενός επιδέξιου και γοητευτικού απατεώνα, ο οποίος προσβλέπει κι αυτός στην περιουσία της και ο οποίος στήνει μία ολόκληρη πλεκτάνη, τοποθετώντας, ως έμπιστη υπηρέτριά της, μια συνεργό του, μία όμορφη Βιετναμέζα, με ιδιαίτερες δεξιότητες στην παρανομία.

Σχέδιό τους να πείσει η ψευτοϋπηρέτρια την κυρία της, να παντρευτεί τον Κόμη, ο οποίος, στη συνέχεια, θα την κλείσει στο ψυχιατρείο και θα αρπάξει την περιουσία της, δίνοντας ένα σημαντικό μερίδιο στη συνεργό του κι έτσι κι αυτή θα ξέφευγε από την μιζέρια της!

Όμως η υπηρέτρια ερωτεύεται την κυρία. Είναι η πρώτη φορά που κάποιο άτομο αισθάνθηκε γι αυτήν, κάτι τόσο γνήσιο. Από εκεί και πέρα η ιστορία θα πάρει διαφορετική τροπή. Θα καταφέρει η κυρία να ξεφύγει από τον πονηρό ψευτοκόμη και τον αδίστακτο θείο της; Πώς θα εκδικηθεί η ανιψιά τα βασανιστήρια χρόνων;

Η ΤΑΙΝΙΑ: Μέσα στις δυόμιση ώρες που κρατάει η ταινία, βλέπουμε υπέροχα κινηματογραφικά ταμπλό και θαυμάζουμε μία σειρά από καλοστημένες ανατροπές. Οι ερωτικές σκηνές είναι υπέροχες, ενώ η τελευταία ανατροπή μοιάζει με Θεία Δίκη.

Πλάνα εξαιρετικής τέχνης –εσωτερικών και εξωτερικών χώρων– σαν ζωγραφικοί πίνακες, συναισθήματα και πάθη που ξεχύνονται σα χείμαρροι και οδηγούν προς την κάθαρση.

Όλα είναι πανέμορφα σ΄αυτή την ταινία, σε σημείο που λες: και υπόθεση να μην υπήρχε θα αρκούσε να την παρακολουθήσεις για τα υπέροχα πλάνα της.

Το σενάριο είναι επίσης εξαιρετικό, παρουσιάζοντας μας ανθρώπους που υποφέρουν από τα πάθη τους, διαφορετικά για τον καθένα. Πάθη που φτάνουν σε σημείο αρρώστιας: ο θείος έχει πάθος μόνο με τα βιβλία του, ο κόμης με τα λεφτά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι άντρες της λέσχης δεν φαίνεται να έχουν υγιή ερωτική ζωή.

Μια ταινία από την οποία φεύγεις μαγεμένος από την πανδαισία των πλάνων και σκεπτόμενος ότι: μόνο έτσι θα έπρεπε να ήταν η κινηματογραφική εμπειρία των θεατών. Να καταφέρνει μια ταινία να τους απογειώσει, να τους καταπλήξει, να τους χαροποιήσει, να τους συγκινήσει, ακόμη και να τους φοβίσει ή να τους κρατά σε αγωνία. Και βγαίνοντας να θέλουν να αγαπηθούν με τον σύντροφό τους. Παρότι η αγάπη δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ταινίας, είναι όμως ζητούμενό της…

Και για όσους μίσησαν το «Oldboy», δείτε άφοβα το «Η Υπηρέτρια»· δεν έχουν καμιά σχέση…

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

ΑφερίμΕγώ, ο Ντάνιελ ΜπλέικToni ErdmannΤο κοινόβιοΌταν ξέσπασε η βία

Το άρθρο The Handmaiden: Αριστουργηματική & πανέμορφη «Υπηρέτρια» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα