Ο Πειραιάς «άνοιξε» το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Ημερίδα με θέμα «Η πρόκληση της συνταγματικής αναθεώρησης», διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 10 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Την ημερίδα τίμησαν με τη συμμετοχή

και τις τοποθετήσεις τους, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην Πρωθυπουργός και τέως Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Πρώην Πρόεδρος Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Πανούσης, και άλλοι πολλοί σημαντικοί ομιλητές.

Τον γενικό συντονισμό της συζήτησης είχε ο Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου μίλησε για την ανάγκη διαλόγου εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της χειμαζόμενης σήμερα Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο και στην ανάταξη της χώρας, υποστήριξε ο κ. Χρήστου.

Για πρώτη φορά, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, κατατέθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η αναθεώρηση, όπως και κάθε μεταρρύθμιση, πρέπει να γίνεται με την συμπαράσταση της κοινωνίας. Είπε ακόμη ότι οι στοχευμένες αναθεωρητικές παρεμβάσεις πρέπει να κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις:

 Οικονομικό Σύνταγμα με στόχο την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική ανάπτυξη.

 Θεσμικά ζητήματα που επαναπροσδιορίζουν την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών (checks and balances) έναντι του πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος.

 Ενίσχυση και προστασία της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε την καθιέρωση πενταετούς θητείας της Βουλής, την απόδοση στην αντιπολίτευση του «προνομίου» της πρότασης ίδρυσης εξεταστικής επιτροπής και την επανεξέταση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ διαφώνησε με το αίτημα διάκρισης μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και εκείνης του υπουργού. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και για τη δημιουργία ειδικού τμήματος για επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, στάθηκε στην ανάγκη «ανοίγματος» της Δικαιοσύνης στην κοινωνία και βελτίωσης του επιπέδου των δικαστικών. Από την πλευρά του ο καθηγητής και Βουλευτής κ. Γιάννης Πανούσης αναφέρθηκε στους τρόπους ελέγχου της διαφθοράς και κρίσης των δημοσίων αποφάσεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της διασφάλισης της δημοσιότητας στη δίκη.

Τις δραματικές ιστορικές στιγμές που ζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα και ένα νέο και καθαρό πολιτικό σύστημα, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος διαπίστωσε μια συνεχιζόμενη διολίσθηση προς την συνταγματική εκτροπή και τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος όσο η τήρησή του. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Νίκος Χλέπας μίλησαν για θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενώ ο συνταγματολόγος κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος πρότεινε μια στοχευμένη και όχι επαναστατική και μαξιμαλιστική αναθεώρηση, η οποία άλλωστε δεν είναι πανάκεια.

Ο Συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος διαπίστωσε, στο τέλος, ότι παρά τις επί μέρους διαφωνίες είναι κοινή πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος πρότεινε ριζικές αλλαγές και εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας, όπως η συντακτική συνέλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα