Ο λαϊκισμός επιστρέφει πάντα στην πηγή απ’ όπου ξεκίνησε

Του Χρήστου Κούτρα

Ο λαϊκισμός είναι ένα σπορ που γνωρίζει μεγάλες δόξες στη χώρα μας, από καταβολής του ελληνικού κράτους . Όποιος έχει διαβάσει λίγο ιστορία, αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα υπέφερε πάντα από την ασθένεια του λαϊκισμού.

Το τελευταίο κύμα έντονου λαϊκισμού ήρθε τη μέρα που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή το μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Όχι πως πριν δεν

υπήρχε, απλώς δεν ήταν τόσο έντονος. Όταν ήρθε το μνημόνιο, οι λαϊκιστές τα έδωσαν όλα. Έφτασαν μάλιστα να γίνουν κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έφτασαν στην εξουσία μέσω λαϊκισμού. Το κοντέρ έσπασε με τον νυν πρωθυπουργό. Το τι έχει τάξει, το τι έχει πει, θα διδάσκεται στους πολιτικούς επιστήμονες για τα πολιτικά ψεύδη του 21ου αιώνα. Και όμως έφτασε ή φτάνει η ώρα του λογαριασμού. Κανείς τελικά δεν γλιτώνει από την αλήθεια. Ο λαϊκισμός πάντα επιστρέφει στην πηγή και χτυπάει ευθέως εκείνον που τον εξέθρεψε. Στην περίπτωση μας τον Αλέξη Τσίπρα. Πολλές επιθέσεις που δέχεται ο κύριος Τσίπρας έχουν ως βάση λαϊκίστικα επιχειρήματα. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι πως δε θα βρει κανέναν να τον υποστηρίξει, γιατί ακριβώς ο κύριος Τσίπρας βοήθησε και έθρεψε το τέρας που τώρα του επιτίθεται . Για παράδειγμα , χρειάζονται οι υπουργοί συμβούλους; Χρειάζονται και μάλιστα εμπιστοσύνης. Όμως ο κύριος Τσίπρας πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει μετακλητούς υπαλλήλους, αλλά στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Άλλο αυτό όμως και άλλο να διορίζεις μόνο με οικογενειακά κριτήρια. Και ας μην ψάχνει η κυβέρνηση άλλοθι στο τι έκαναν οι προηγούμενοι, γιατί βγήκε ακριβώς με το σύνθημα πως θα τα αλλάξει όλα αυτά. Τώρα έπεσε στον λάκκο που ίδιος έσκαψε.

Το πρόβλημα είναι πως έστω και τώρα, γιατί οι πολιτικοί μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, οι πολίτες όμως μένουμε εδώ στη χώρα, οφείλουν αυτοί που τώρα κυβερνούν να τελειώνουν με τον λαϊκισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση να πουν αλήθειες.
Καλή ανάγνωση, καλό Σαββατοκύριακο και καλή μας τύχη…

Υ.Γ
«Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός».
Μάνος Χατζιδάκις

Keywords
Τυχαία Θέματα