Αυξάνεται η βενζίνη από 3 έως… 8 λεπτά το λίτρο!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη Νέες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας που πληρώνουν κάθε χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να συνδέσει το ύψος του ποσού που πληρώνει κάθε ιδιοκτήτης με τη… χρήση του οχήματος. Όσο πιο πολλά χιλιόμετρα, τόσο πιο πολλά τέλη. Πώς θα γίνει αυτό; Μετακυλώντας το 50% των τελών στα καύσιμα!

Τα νέα

Τέλη Κυκλοφορίας θα ισχύσουν από το 2017, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, που περιέγραψε την ιδέα του επικρατέστερου σεναρίου ως εξής: «Η μείωση των τελών κυκλοφορίας και η ενσωμάτωση ενός μέρους των τελών κυκλοφορίας, όχι του συνόλου, ενός μέρους, σαν αύξηση στα καύσιμα. Με την απλή λογική ότι αυτός που κάνει πιο πολλά χιλιόμετρα θα πληρώνει και πιο πολλά τέλη κυκλοφορίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττική freepress», το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση των τελών κατά 50% και την είσπραξη της διαφοράς μέσω της βενζίνης. Το υπουργείο σχεδιάζει να εισπράξει στο τέλος του έτους 550 εκ. € από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μέσω των Τελών Κυκλοφορίας και άλλα τόσα (550 εκ. €) αυξάνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. «Δεν είμαστε εξαρχής αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, θέλει όμως αρκετή μελέτη», δηλώνει ο κ. Δημήτρης Πάτσιος, Γ.Δ/ντης του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος.
Πόσο αυξάνεται η βενζίνη;

Τι θα σημαίνουν όμως όλα αυτά για την τσέπη των καταναλωτών; Αύξηση στην τιμή της βενζίνης από 3 έως 6 λεπτά το λίτρο, αν και υπολογίζοντας τον ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τα καύσιμα, η αύξηση στην τιμή της βενζίνης, επισημαίνει ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Εάν ζητηθούν έσοδα για τα τέλη κυκλοφορίας από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σημαίνει ότι θα δούμε τη βενζίνη να πηγαίνει από το 1.40€ στο 1.48€ ή 1.50€ το λίτρο», τονίζει, για να συμπληρώσει: «Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις και το κράτος τελικά δεν θα έχει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία του».

Αλαλούμ με τους νόμους…

Αυτή θα είναι μια ακόμη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι μόνο τα τελευταία 6 χρόνια είδαν 39 νόμους, υπουργικές αποφάσεις ή εγκυκλίους που έφεραν αλλαγές και επιβαρύνσεις στα ΙΧ. Ειδικά για Τέλη Κυκλοφορίας, μάλιστα, από τον προηγούμενο Μάρτιο, εδώ και 11 μήνες, έχουν ακούσει ή διαβάσει περίπου 7 διαφορετικά σενάρια, σκέψεις, ή νομοθετικές πρωτοβουλίες, που άλλες προχώρησαν και άλλες έμειναν στα χαρτιά.
Το έξυπνο «τσιπάκι»
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττική freepress», να τοποθετήσει σε όλα τα οχήματα ένα «τσιπάκι», που θα σκανάρεται από ειδικά μηχανήματα της τροχαίας, αποκαλύπτοντας στη στιγμή… αν έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, αν το όχημα είναι ανασφάλιστο, ακόμη και αν έχει δηλωθεί ως κλεμμένο στην αστυνομία ή όχι… Το ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχουν οι βάσεις δεδομένων πάνω στις οποίες θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός και αν οι διαφορετικές αυτές data bases (ΚΤΕΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, αστυνομία, κ.ο.κ.) μπορούν να «συνεργαστούν» μεταξύ τους, ώστε να παρέχεται άμεσα η πληροφορία και να διαπιστώνονται όλα αυτά με μια απλή σάρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα