Ο Γερμανικός τύπος ανακαλύπτει… την άμεση δημοκρατία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η γερμανική εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, σε σχετικό της άρθρο με αφορμή τα δημοψηφίσματα σε Ουγγαρία και Κολομβία αλλά και το περσινό στην Ελλάδα μελετά το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας.

Στο άρθρο εκτιμάται ότι γίνεται κατάχρηση της άμεσης δημοκρατίας, ενώ διενεργείται και έκδηλη

κακοποίηση της θεώρησης του Ρουσσώ για την άμεση δημοκρατία, καθώς χρησιμοποιούνται αποσπασματικά οι απόψεις του ώστε να καταδειχθεί, ότι δρομολογείται μια αναγέννηση του αιτήματος της άμεσης δημοκρατίας για μια σειρά ζητημάτων όπως η λιτότητα, το μεταναστευτικό, η ακόμη και η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως στην περίπτωση του Brexit .

Ο αρθρογράφος σε αυτό το σημείο αναρωτιέται αν τα δημοψηφίσμaτα και η άμεση συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων δημιουργεί μια πιο ικανοποιητική κοινωνική και πολιτική λειτουργία από την κρατούσα. Εστιάζοντας κυρίως στο ελληνικό παράδειγμα επισημαίνοντας πως «και οι Έλληνες έπρεπε να βιώσουν το πόσο λίγο σέβονται μερικοί πολιτικοί τα δημοψηφίσματα. Το 2015 ψήφισαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας των δανειστών. Η συνέπεια ήταν ότι τα μέτρα εφαρμόστηκαν και η χώρα βιώνει ένα πρόγραμμα λιτότητας δίχως προηγούμενο».

Βέβαια η συγκεκριμένη απόφανση του άρθρου καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίζεται τις τύχες των πολιτών και των ίδιων των πολιτών, και όχι την αποτυχία της άμεσης δημοκρατίας, που άλλωστε δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά.

Σε κάθε περίπτωση η απόπειρα του αρθρογράφου να γράψει για κάτι που δεν κατανοεί, είναι σχετικά συμπαθής.

Το άρθρο Ο Γερμανικός τύπος ανακαλύπτει… την άμεση δημοκρατία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα