Πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ από την κυβέρνηση για την Ελλάδα!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στην έκθεση με θέμα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε χθες το απόγευμα της Τρίτης στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να βλέπει το δρόμο προς την ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορο ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση! Ενώ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού υπολογίζει αύξηση του ΑΕΠ

0,3 το Ταμείο εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξο προβλέποντας αύξηση 0,1 % για το 2016 ενώ η ανάπτυξη στη χώρα μας θα σκαρφαλώσει στο 2,8% τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών στόχευε στο 2,7%. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η χώρα θα αρχίσει να βγαίνει από το αδιέξοδο από τα μέσα του ερχόμενου έτους με τη διαφορά στο φετινό ΑΕΠ να αγγίζει τα 700 εκατ. Ευρώ.

Χάρη στην άνοδο του ΑΕΠ το Ταμείο βλέπει πτώση της ανεργίας στο 23,3% για το 2016 με τον επόμενο χρόνο να πέφτει στο 21,5%. Με θετική ματιά βλέπει και τον ετήσιο ρυθμό του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2017 με προοπτική αύξησης στο 1,8% το 2018 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει να είναι ισοσκελισμένο και σε βάθος χρόνου.

Τι είπαν για το ελληνικό χρέος

Στο τραπέζι των συζητήσεων ήρθε όπως ήταν αναμενόμενο και το φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Μ. Όμπστφελτ, επικεφαλής του Ταμείου και οικονομολόγος τόνισε την ανάγκη να καταλήξει η Ελλάδα με το Ταμείο και τους θεσμούς σε μια ρεαλιστική συμφωνία με τους «αριθμούς να βγαίνουν»- μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει ξανά για τις δυσκολίες τήρησης του προγράμματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που σκοπεύει να ρίξει το βάρος στα εργασιακά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις των Γερμανών Οικονομολόγων που θέλουν την Ελλάδα να «χάνει» από την ανάπτυξη περίπου δύο δις ευρώ.

Οι αισιόδοξες προβλέπεις του ΔΝΤ, που χαρακτηρίστηκαν έτσι και από την ελληνική κυβέρνηση, στηρίζονται στην πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων του 3ου μνημονίου όπως και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΔΝΤ, τονίζει συνεχώς. Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου έχει έρθει σε κόντρα με το Ταμείο για μεταρρυθμίσεις που δε βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση, οι εταίροι επιμένουν να υπερθεματίζουν για τα οφέλη της Ελλάδας από τη σωστή εφαρμογή του μνημονίου.

Σχολίασαν τα Διεθνή ΜΜΕ

Τα διεθνή ΜΜΕ σχολίασαν τις προβλέψεις του ΔΝΤ, με τη Wall Street Journal να μη βλέπει εύκολα τα πράγματα και να μιλά για υπεραισιοδοξία του Ταμείου και το Reuters να αναφέρει πως «μετά το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται ένα Grexit«, και τονίζει «πως η φαινομενικά ατελείωτη κρίση πρέπει να έλθει στο τέλος».

Το άρθρο Πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ από την κυβέρνηση για την Ελλάδα! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα