Ο άρτος ημών της… κρίσης

-Κατά 35% συνολικά έχει μειωθεί ο τζίρος των κατά τόπους αρτοποιείων, τα οποία ωστόσο αντιστέκονται σθεναρά στην κρίση και έχουν «παγώσει» τις τιμές από το 2008.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Το ψωμί… ψωμάκι λένε οι καταναλωτές, που έκοψαν τη συνήθεια που είχαν μέχρι πρότινος να αγοράζουν κάθε μέρα ψωμί, ανεξάρτητα από το εάν ήταν απαραίτητο ή όχι για το στρώσιμο του οικογενειακού τραπεζιού. Την ίδια στιγμή από την περικοπή μισθών και τη συνεχιζόμενη ύφεση επηρεάζονται άμεσα και τα αρτοποιεία, τα οποία καταγράφουν

μεγάλη πτώση στον τζίρο τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας τους και στους λογαριασμούς, που «τρέχουν».

«Έως και 30% φθηνότερο το ψωμί στη χώρα μας»

«Η πτώση που υπάρχει αυτή τη στιγμή αγγίζει το 30% στα αρτοσκευάσματα και το 5% στον άρτο. Η μικρή μείωση στον τζίρο από τις πωλήσεις ψωμιού οφείλεται στο γεγονός, πως οι καταναλωτές δεν έχουν πάψει να αγοράζουν ψωμί, απλά έχουν περιορίσει τις ποσότητες και δεν το σπαταλούν», τόνισε αρχικά στην «Αττική» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «οι τιμές στο σύνολο των φούρνων παραμένουν σταθερές από το 2008, ενώ το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται κατά 30% φθηνότερα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης». Περιγράφοντας μάλιστα τις δυσκολίες για τον κλάδο ο Πρόεδρος των αρτοποιών επεσήμανε ότι «μέσα σε 3 χρόνια έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 5 μονάδες, το φυσικό αέριο κατά 33%, η ΔΕΗ κατά 13% και το πετρέλαιο κατά 35%, συν μια αύξηση της τάξεως του 5-6% στις πρώτες και βοηθητικές ύλες και στα πάγια λειτουργικά έξοδα. Βέβαια, όλα αυτά τα έχει “απορροφήσει” ο αρτοποιός».

«Μειωμένο κατά 60% το εισόδημα του φούρναρη»

Όσον αφορά στο αν υπάρχουν πολλά λουκέτα στους φούρνους, ο κ. Μούσιος ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν κλείσει πολλοί φούρνοι. Ίσως αυτό φαίνεται οξύμωρο, από τη στιγμή που κλείνουν επιχειρήσεις και η κρίση βαθαίνει, αλλά η αρτοποιία στη χώρα μας δεν ήταν και δεν είναι επικερδής επιχείρηση, ενώ στηρίζεται ως επί το πλείστον στην εργασία όλης της οικογένειας». Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο «σε ένα φούρνο, που τον δουλεύει μια τριμελής οικογένεια και έβγαζε παλιότερα το κάθε μέλος της οικογένειας 2.000 ευρώ μηνιαίως, τώρα βλέπουμε αυτό το ποσό να πέφτει στα 500-600 ευρώ τον μήνα. Έτσι, όταν μπαίνουν στο σπίτι ακόμη και 1.500 ευρώ, οι άνθρωποι λένε “δόξα τω Θεώ” που υπάρχουν και αυτά…». Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, «δεν τίθεται θέμα αυξήσεων στις τιμές των αρτοποιείων, διότι και ο κόσμος θα δυσκολευτεί να πληρώσει και θα επιφέρει ελάχιστα στον τζίρο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ψυχραιμία και υπομονή…».

«Άρτος και… δώρα!»

Ο κ. Ηλίας Τσίρος διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του αρτοποιείο στην Αθήνα και όπως μας ανέφερε, «η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα και αυτό οφείλεται εκτός από την κρίση και σε άλλους λόγους, όπως ο ανταγωνισμός. Τα “πολυκαταστήματα-φούρνοι” και οι αλυσίδες φούρνων έχουν κόψει πελατεία από τους συνοικιακούς φούρνους, ό

Keywords
Τυχαία Θέματα