Φουλ για εκλογές με φως (;) στο τούνελ

-Προς αλλαγή στάσης των Γερμανών και για το ευρωομόλογο

-Κοινές επιδιώξεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τις κάλπες

-Τι κρύβει η μάχη για την επιλογή της 6ης ή της 13ης Μαΐου

-Η ευημερία των αριθμών και η τραγική κατάσταση στην κοινωνία

Την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές σηματοδοτεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI, που κρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση επιτυχής . Με την εξέλιξη αυτή

καλύπτεται (σε ένα θετικό από θεωρητικής τουλάχιστον πλευράς περιβάλλον) και ο βασικός σκοπός, για τον οποίο συγκροτήθηκε το σημερινό κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Παπαδήμο τον περασμένο Νοέμβριο.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Το κλίμα που μεταδίδεται από χθες πάντως είναι αισιόδοξο, καθώς η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Όπως φαίνεται, επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στη σύγχρονη ιστορία και αυτό προβάλλεται ως καθοριστικό στοιχείο για τη σωτηρία της χώρας και την αποφυγή της χρεοκοπίας, έστω κι αν την ίδια ώρα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 21% (και στους νέους ξεπερνά το 50%), η ύφεση συνεχίζεται και η προοπτική λήψης νέων μέτρων τον Ιούνιο επιβεβαιώνεται από τα πιο επίσημα χείλη.

Είναι προφανές ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα έχει αντανάκλαση και σε πολιτικό επίπεδο. Οι «πανηγυρισμοί», κατ’ αρχάς, από κυβερνητικής πλευράς συνδυάζονται με τις προειδοποιήσεις για την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στην αντιμετώπιση της κρίσης, που σημαίνει αυστηρή εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων, που έχουν αναληφθεί με το νέο Μνημόνιο. Άλλωστε είναι νωπές και οι επιφυλάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιθανή ανάγκη και τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Φως στο τούνελ;

Το πρώτο σχετικό «σήμα» από το εξωτερικό, ύστερα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας χθες, ήρθε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα στην οδό της σταθεροποίησης» της Ελλάδας, που «έχει μια ιστορική ευκαιρία», σύμφωνα με τη δήλωση εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε.

Επί του παρόντος κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, τα κόμματα που τη στηρίζουν, οι πρωταγωνιστές της συμφωνίας, αλλά και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα παίρνουν μια πολύ ισχυρή ανάσα. Παρά τις ενστάσεις και την κριτική για τις παρενέργειες κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, το βασικό επιχείρημα που δίνει αυτήν την ανάσα είναι ότι εξελίχθηκε με απόλυτη επιτυχία μια διαδικασία, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και παρά τα προβλήματα, τις ασφυκτικές προθεσμίες και την καταστροφολογία αφορά ένα υπέρογκο ποσό χρέους, από το οποίο απαλλάσσεται η Ελλάδα. Όλο αυτό μεταφράζεται σε επιβεβαίωση της βούλησης για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια σε «επικράτηση» της αντίστοιχης πολιτικής.

Φουλ για εκλογές

Δεν υπάρχει επομένως αμφιβολία ότι σε αυτό το φόντο θα αρχίσουν να «φουλάρουν» όλες οι πλευρές, από τις επόμενες

Keywords
Τυχαία Θέματα